Norrlands hushåll ska också få elstöd

Men när det blir vet inte energiministern

Regeringen ger Svenska kraftnät i uppdrag att ta fram ett stöd också för elområdena 1 och 2, den norra delen av landet. Prisskillnaderna som var stora mellan de norra och södra delarna under det gångna året, minskade betydligt under november och december, vilket motiverar stödet även för Norrland anser regeringen.

Ända fram till november hade de norrländska hushållen betydligt lägre elpris än den södra delen av landet. Områdena 3 och 4 (södra Sverige) betalade i snitt under perioden oktober 2021 – september 2022 nästan 200 procent högre pris än i område 1 och 2.

Under november och december minskade skillnaden till cirka 25 procent och priserna skenade samtidigt, berättar energi- och näringsminister Ebba Busch under en pressträff. Därför vill regeringen att även elprisområdena 1 och 2 får elstöd för november och december.

Stödet kommer någon gång under våren

Svenska kraftnät ska vara klara med sitt uppdrag den 30 januari men när utbetalning av pengar till hushållen kan ske har ministern inget datum för. ”Någon gång under våren”, säger Busch.

Stödet ska precis som det förra, baseras på priset 75 öre per kWh och att hushållen får stöd för kostnaden över 75 öre.

Utöver att de norrländska hushållen nu får stöd för en kortare tid innebär dagens besked också att hushållen i söder får ytterligare två månader med stöd, det vill säga även för november och december.

Vad gäller kostnaderna kring själva administrationen kring de olika typerna av elstöd har Frihetsnytt rapporterat om här.

Införande av förbrukningstak

Svenska kraftnät ska i sitt nya uppdrag även undersöka om det går att införa ett förbrukningstak, det vill säga ett högsta antal kilowattimmar som ett hushåll kan få stöd för.
Det ska även utredas om man i detta förbrukningstak kan ta hänsyn till det kallare klimatet som råder i norra Sverige och den högre elförbrukningen till följd av det.

Energi- och näringsministern påpekar att det inte till fullo går att kompensera för ett nedmonterat energisystem samt vikten av att vi fortsätter att hjälpas åt att spara el.

Detta torde de av elkostnader hårt tyngda hushållen och företagen knappast behöva påminnas om.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter