Norskt företag gör öknen grön

Desert Control förvandlar öken till odlingsbar jord med hjälp av nanoteknik.

En norskutvecklad teknologi har potentialen att stoppa ökenspridning, omvandla existerande ökenområden till åkermark, och öka skördarna i torra områden. Nu får deras gärning uppmärksamhet i Svenska Dagbladet som har översatt ett reportage från norska E24.

Den norska firman Desert Controls grundare Kristian Olesen fick sin idé redan 2005 efter att ha fått höra att forskare i Egypten försökte få fram en metod för att tillföra jorden lera på ett effektivt sätt. Orsaken var att ett stort dammbygge på 1960-talet hade stoppat tillförsel av lera och mineraler till stora landområden.

”Olesen har själv en bakgrund inom oljeindustrin och tänkte att man borde kunna göra leran flytande på samma sätt som inom olje- och gasindustrin”, skriver E24.

Sjutton år senare har Desert Control projekt på gång i bland annat Arizona, Kalifornien, Egypten och Förenade Arabemiraten.

Ett projekt i Förenade Arabemiraten visade enligt E24 att företagets flytande nano-lera, kallad LNC, kan reducera vattenanvändningen med 47 procent när den används på sportgräs, golfbanor och parker. I ett projekt i Dubai resulterade metoden i att palmer och flera andra slags träd behövde hälften så mycket vatten som innan. Dessutom har man konstaterat en skördeökning på exempelvis 17 procent för vattenmeloner och 62 procent för zucchini. Samtidigt har svampar och mikrober i jorden ökat med över 400 procent.

Trots dessa fantastiska resultat tog det lång tid att få extern finansiering, men nu har det lossnat och i våras tog bolaget in 200 miljoner kronor samt börsnoterades.

Jordförstöring har varit ett problem sedan jordbrukets uppkomst, och är något Desert Control hoppas att deras teknologi ska kunna motverka.

Sivertsen menar att Desert Control är ett bra exempel på hur erfarenheter från olje- och gasindustrin kan bidra till att lösa miljöproblem.

– Vi har mycket av den kompetens vi behöver för att lösa det här, säger han.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter