Nu blir det svårare att blockera kritiker på X/Twitter

Elon Musk har tagit över och omskapat Twitter kanske främst för att göra yttrandefriheten en tjänst. Nu kan han och hans medarbetare vara på väg att göra slut på en av de avarter som finns på X och som motverkar dess syfte till fri debatt: blockning av användare, av skäl som inte håller streck i en demokratisk debatt.

Elon Musk köpte Twitter (och döpte om det till X) kanske inte främst som en investering (då hade det funnits mer lätthanterliga investeringsobjekt) utan för att stå upp för yttrandefriheten, en frihet som han och många med honom uppfattar har få vänner bland makthavare. Det kan också vara så, i alla fall på marginalen, att han ville ha kontroll över en stor plattform för egna kontroversiella åsikter. Han har fått kritik för att debatten på X har varit för yvig och tillåtande efter hans övertagande och omläggning.

Nu verkar det som om han tänker ta bort funktionen att en kontoinnehavare kan blocka andra användare från sitt konto. Det meddelar Reuters. En X-blockering innebär att det blockade kontots innehavare inte kan se den blockerande personens X-poster, följa kontot eller kontakta personen. Blockering av direkta meddelanden, det vill säga möjligheten att kontakta personen privat, ska dock vara kvar.

Politiker blockar regelmässigt

Svenska politiker är kända för flitigt X-användande men med kraftig envägstendens – det är bara de själva som ska skicka budskapen, kritiker blockas frekvent. Speciellt pekas Tobias Billström och Annika Strandhäll ut för detta beteende, till exempel i Svenska Dagbladet.

Även Annie Lööf ska, under sin tid som aktiv politiker, ha varit nästan lika flitig med att blocka som med att twittra. Detta är förstås att i viss mening undergräva yttrandefriheten, och nu reagerar alltså Elon Musk på detta, kanske inte på grund av svenska politiker specifikt men på den allmänna tendens som han vill motverka.

Andra techjättar kan konstra

Det verkar också som om bland annat Google Play och Apple Store behöver blockeringsfunktionen för att deras appar ska fungera som det är tänkt. Detta borde dock vara ett tekniskt problem som techjättarna gemensamt kan sortera ut, lite som när gemensam inloggning infördes efter samordning för alla möjliga webprogram, Facebook, Google, Instagram, Youtube och fler ändå.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter