Under rubriken ”Därför får du mindre insektsmos på bilrutan” uppmärksammar SVT ett reellt miljöproblem. En stor del av världens insekter är på nedgång och många arter är utrotningshotade.
– Vilken bilförare som helst över 45 år kan se att det har skett en enorm förändring i miljön, säger journalisten Stéphane Foucart i Dokument utifrån: Massmordet på insekterna.
Över tre fjärdedelar av den ryggradslösa populationen har försvunnit från Västeuropa sedan 1990, slog en tysk studie fast redan 2017. Den amerikanske entomologen Jonathan Lundgren benämner insektsdöden som en “massutrotning värre än dinosauriedöden”. Det skriver SVT i en artikel som uppmärksammar dokumentären.
– Studie efter studie visar att insekterna blir färre. De minskar både i mångfald och i mängd. Det betyder dels att det finns färre pollinatörer men också färre att ätas som föda, säger naturvårdaren Scott Black.
Det problem som SVT nu har upptäkt var allmänt känt senast 2019. En forskargrupp i Sydney, som gått igenom 73 forskningsstudier, kom fram till att 40% av insektsarterna är på nedgång, samt att många arter hotas av utrotning – detta rapporterades dåförtien i Land och Lantbruk. Enligt denna rapport fanns fem orsaker
- Urbaniseringen och effektiviseringen av jordbruket
- Luftföroreningar samt syntetiska bekämpnings- och gödningsmedel i jordbruket, framförallt neonikotinoid
- Invasiva arter och sjukdomar
- Klimatförändringar.
Ovanligt avsteg från klimathysterin
Frihetsnytt har tidigare uppmärksammat den märkliga miljöpolitik som förs i många europeiska länder och som bland annat tagit sig uttryck i ersättandet av kärnkraft med vindkraftverk som dödar stora mängder fåglar ”för klimatets skull”, förslag om att massakrera det jaktbara viltet i den svenska naturen ”för klimatets skull”, samt vägran att göra något åt reella miljöproblem som utfiskningen av Östersjön. Även SVT har varit drivande i denna utveckling där den kraftigt överdrivna och enligt vissa forskare rent påhittade ”klimatkrisen” överskuggar faktiska miljöproblem.
Förslag ska halvera bekämpningsmedel
En av anledningarna till insektsdöden är enligt SVT:s dokumentär och enligt den australiensiska studien den breda användningen av kemiska bekämpningsmedel. EU-kommissionen lade i slutet på juni fram ett förordningsförslag som syftar till att halvera användningen av kemiska växtskyddsmedel till år 2030. Reaktionen kommer tyvärr först nu när en mycket stor del av insektspopulationen redan är försvunnen. Dessvärre innehöll kommisisonens förslag en rad regleringar som var meningslösa och dessutom ekonomiskt dräpande mindre jordbruk, utan att på annat sätt säkra bönder möjlighet att arbeta vidare.
Bedömare välkomnar att SVT Vetenskap tar en paus från sin desinformationskampanjer om inbillade klimathot och politiska låtsaspandemier – nu emotser tittarna uppmärksammandet av andra verkliga miljöhot, som utfiskningen av haven.