Nu börjar Kristerssons utrensning av oliktänkande

När riksdagen skulle rösta om den kontroversiella könsbyteslagen tog statsminister Ulf Kristersson till alla tänkbara metoder för att tvinga partiets riksdagsledamöter att rätta in sig i ledet. Nu kommer bestraffningen av de som inte lydde.
Ellen Juntti. Foto: Riksdagen
Ellen Juntti. Foto: Riksdagen

Det var en rörig cirkus som pågick i riksdagen i allmänhet och Moderaterna (M) i synnerhet när könsbyteslagen röstades igenom i april. Det förslag som presenterats1 mötte starkt motstånd bland de moderata politikerna och partiledaren, statsminister Ulf Kristersson, kom med alla möjliga hot mot de som inte lydde.

När det var dags för omröstningen i riksdagen hade nästan samtliga ledamöter underkastat sig Kristersson, eller så var de frånvarande. Den enda som öppet trotsade honom och röstade emot förslaget var Ellen Juntti, ledamot i riksdagens civilutskott.

Under måndagen kom beskedet om vilket straff som Juntti får för detta. Hon ska nämligen lämna civilutskottet, rapporterar Altinget.

Bestraffning – för vad?

I ett inlägg på X kommenterar Juntti detta och kallar det en ”bestraffning”, men skriver att hon inte ångrar sig. Moderaternas gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, rättfärdigar dock beslutet.

”Att bryta mot riksdagsgruppens arbetsordning och gå emot den gemensamma politiska hållningen kan få konsekvenser, vilket det nu har fått för ledamoten i fråga. Det handlar alltså inte om en avvikande uppfattning i sakfrågan utan att ledamoten inte följt de gemensamma regler riksdagsgruppen har”, säger han i en skriftlig kommentar.

Vill ha amerikansk militär i Sverige

Juntti har annars varit duktig på att rätta sig efter partilinjen. När riksdagen röstade om det hårt kritiserade militäravtalet med USA, DCA (Defense Cooperation Agreement), röstade Juntti ja till det, liksom alla andra närvarande moderata riksdagsledamöter.

  1. Att det skulle bli lättare att byta juridiskt kön, det vill säga det som stod angivet på pappret, för personer så unga som 16 år. []
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter