Nu får SD revansch efter EU-valet

EU-valet var en kalldusch för Sverigedemokraterna, som inte fick det resultat man hade hoppats på. Nu får man dock upprättelse i en opinionsmätning där läget är helt annorlunda.

Det svenska resultatet i EU-valet var inte det som många hade förväntat sig. Sverigedemokraterna (SD) blev förbisprungna av både Moderaterna (M) och Miljöpartiet (MP), samt backade för första gången i ett val. Etablissemanget har försökt hävda att det är för att väljarna överger SD, men mycket talar för att man helt inte lyckades få sina väljare att gå till vallokalerna och rösta.

Mätning ger ny bild

Nu har en mätning publicerats av Statistiska Centralbyrån (SCB), där läget ser annorlunda ut. Där är SD tredje största parti, med 19,5 procent av stödet. Man är precis omsprungen av M, som får 19,8 procent.

Störst parti är Socialdemokraterna (S) med 35 procent av rösterna. För de mindre partierna är läget helt annorlunda jämfört EU-valets resultat. Liberalerna (L) och Kristdemokraterna (KD) hamnar under riksdagsspärren, medan Centerpartiet (C) precis klarar sig.

MP, som i EU-valet fick över 13 procent, är nere på 5,2 procent. Även Vänsterpartiet (V) är mindre än i EU-valet (där man fick runt 11 procent), med 8,2 procent.

Undersökningen genomfördes under perioden 2 maj till 30 maj och omfattade 9 236 personer.

SD är på väg att återta sin plats i mätningarna. Skärmavbild: SCB
SD är på väg att återta sin plats i mätningarna. Skärmavbild: SCB

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter