Nu försvinner pk-krav inom svensk film

Sedan finns flera år finns ett antal politiskt korrekta krav som svenska filmskapare måste leva upp till för att få ekonomiskt stöd. När de svenska biobesökarna inte uppskattar innehållet tvingas man tänka om.
Anne Croneman. Skärmavbild: Youtube/ 
Svenska Filminstitutet
Anne Croneman. Skärmavbild: Youtube/ Svenska Filminstitutet

Svenska filmskapare som vill få statligt stöd för sina filmer har ett par år varit tvungna att leva upp till olika mångfalds- och jämställdhetskrav för att få pengar från Svenska Filminstitutet (SF). Detta var något som drevs igenom under Anna Serners tid som vd för SFI, 2011-2021.

Nu har SFI fått en ny vd, Anne Croneman. Hon är bekymrad över den kris som svensk film befinner sig i, där antalet biobesökare som ser svenska filmer ligger på en allvarligt låg nivå. I en intervju med TT berättar hon hur hon vill åtgärda problemet.

Lösning: ta bort politiska krav

Dels vill hon göra biobiljetterna billigare, genom sänkt biomoms (från 25 procent till 6 procent). Men hon anser att de politiska mångfalds- och jämställdhetskraven behöver slopas, eftersom kvaliteten på filmerna behöver bli bättre. Den politiska korrektheten lockar med andra ord inte biobesökarna.

– Jag är självklart ingen motståndare till jämställdhet och mångfald. Men även om intentionerna är goda med dessa mål så riskerar vi att det smittar av sig på själva innehållet. Det vill säga att upphovspersonerna tror att chansen att få stöd är större om man anpassar sig till de krav som egentligen ställs på helheten, på oss som aktör i en demokrati, säger hon till TT.

Om det kommer vara tillräckligt för att locka svenska biobesökare återstår att se. Däremot säkras den konstnärliga friheten och möjligheten att producera sådant som svenskarna vill se när de politiska pekpinnarna försvinner.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

 1. Peter Magnusson är ganska fri från PK-woke.
  OK -han spelar lite vimsig figur i ”Sommaren med släkten ” Men PM har alltid spelat sådana roller. Det är lättsmält och man kan gå ifrån en stund utan vidare.
  PK har iaf aldrig framfört åsikter om politiska frågor . Det gillar jag.

  • PM skulle det stått…men jag kan lägga till ytterligare en som jag tycker är OK..Måns Zelmerlöv yttrar sig aldrig om politik eller annat som är kontroversiellt.
   Stackars Måns…han råkade för många år sedan undslippa sig att han inte har ngt alls emot gaykillar och jobbar med alla typer av människor — men det naturligaste och vanligaste är ju man & kvinna.

   OJOJ…Expressen och AB gick i taket..och drevade ….stackars Måns fick försöka förklara att han inte menade ngt illa..men det vanliga är ju man-kvinna…—OJOJ …nu blev det ännu värre….

   Jag minns inte hur det slutade men förmodligen fick MZ ” pudla ” för att inte förlora alla jobb.

   Så …det finns alltså 2 personer jag tycker är ganska ok…Peter Magnusson och MZ.///…i övrigt avskyr jag dessa s.k. kändisar som flamsar PK tams i TV medan vårt land går under.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter