Nu väcks åtal i enorma muthärvan

Lyxmiddagar, resor och andra förmåner. Det är vad ett flertal tjänstemän ska ha tagit emot för att godkänna upphandlingar för 100 miljoner kronor. Nu har åtal väckts mot de inblandade i en stor muthärva.

Under fredagen lämnade riksenheten för korruption1 in åtalet mot tio personer, som anklagas för ”givande och tagande av muta”. Det ska röra sig om personer som arbetar inom Statens institutionsstyrelse (Sis), Ystads kommun i Skåne och säkerhetsbolaget Securitas, rapporterar TV4.

Vad det har rört sig om är att de åtalade myndighetsanställda ska ha tagit emot mutor. Samtidigt är ett par personer från säkerhetsföretaget Stanley Security (som köptes upp av Securitas) åtalade för att ha gett mutor för att kunna få upphandlingar2 till ett värde av 100 miljoner kronor.

Mutorna ska ha bestått av fina middagar och resor, vilket avslöjades av Kalla fakta i januari.

– De har låtit sig bli bjudna på middagar och Tysklandsresor av företaget som deras arbetsgivare anlitar som leverantör. Man kan konstatera att de har blivit bjudna i en rätt omfattande skala. Det har varit återkommande och det har pågått under flera år, säger åklagare Johan Lindmark på riksenheten mot korruption, till TV4.

  1. En av åklagarmyndighetens enheter. []
  2. ”Upphandling, eller offentlig upphandling, är själva inköpsprocessen som offentliga verksamheter använder för att sluta avtal för att sedan kunna göra inköp av varor och tjänster.” Källa: Fortnox []
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter