Ny ambassad i Palestina – ”Antisemitism”

De senaste dagarna har flera länder tagit ställning i frågan om att erkänna Palestina som stat och det ser ut som att fler kommer följa. Nu meddelar ett land att man kommer öppna en ambassad på palestinsk mark.

Under onsdagen rapporterade Frihetsnytt att Norge, Irland och Spanien gått och erkänt Palestina som stat. Beskedet sågs som ett viktigt steg i frågan om en tvåstatslösning mellan Israel och Palestina, samt har betydelse för att erkänna palestiniernas rättighet som folk.

Ett viktigt steg

Nu väljer Colombia att öppna en ambassad i Ramallah, den palestinska huvudstaden på Västbanken, som räknas som säte för de palestinska myndigheterna. Detta meddelade Colombias president Gustavo Petro under onsdagen, rapporterar Reuters.

Exakt när ambassaden ska öppnas har inte presenterats, men utrikesminister Luis Gilberto Murillo tror att fler länder FN kommer att backa upp erkännandet av Palestina som stat.

I början av maj meddelade Colombia att man bryter de diplomatiska kontakterna med Israel. Detta hade redan gjorts av Bolivia, medan bland annat Chile och Honduras har kallat hem sin ambassadörer.

Israel Katz. Foto: Wikipedia/ ששון תירם./ CC BY 4.0 DEED
Israel Katz. Foto: Wikipedia/ ששון תירם./ CC BY 4.0 DEED

Antisemitism?

Den israeliska reaktionen har inte väntat på sig. Den israeliske utrikesministern Israel Katz anklagade president Petro för att vara ”antisemit och full av hat”. Exakt vad Petro har sagt som är antisemitiskt, utöver att anklaga honom för att stödja Hamas, har inte presenterats.

Att anklaga kritiker för antisemitism har varit ett sätt för den israeliska regeringen att ducka för kritik mot hur kriget på Gazaremsan bedrivs.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter