Ny bestämmelse kommer reta upp techjättarna

Det kan ofta framstå som om alla globalister står enade i sin gemensamma marsch mot det framtida samhälle som de vill skapa. Men ibland uppstår motsättningar, vilket är fallet när ett nytt EU-direktiv börjar gälla, som ska styra upp den digitala marknaden. Detta kommer inte falla i god jord hos techjättarna, som beräknas lämna in flera stämningar till EU.

Digital Markets Act

Som ofta i EU:s juridiska bestämmelser, är Digital Markets Act (DMA) helt oöverskådlig när det gäller bredden av innehållet. Kort sagt ska den utjämna en del av maktskillnaden mellan techjättar och konsumenter, säkra konkurrensen mellan techjättarna på klassiskt EU-vis, samt även så långt möjligt undanröja fyra problem som EU anser inte ska behöva förekomma:

  • Oöverskådlig annonsförmedling
  • Orimlig hopbuntning av tjänster, samt otillbörligt gynnande av egna tjänster och data
  • Begränsning av användares rörlighet över plattformar
  • Orättvisa affärsmetoder

Detta innebär att EU kommer göra på ett liknande sätt som när GDPR, direktivet för skydd av personuppgifter, genomdrevs. Det var heller inte populärt bland techjättar eller andra som betraktar persondata som en fri vara.

Techjättarna accepterar inte detta

De företag som sannolikt kommer att ta strid mot DMA är till exempel Google, Meta (ägarbolag till bland annat Facebook och Instagram), Amazon, Apple och Microsoft, flera av dem med problem, kursfall och nedskärningar bakom sig, vilket Frihetsnytt har skrivit om.

Situationen i EU när DMA träder i kraft väntas bli lite som den ofta är inom amerikansk rättsordning: man vet inte riktigt vad som gäller, och det kommer egentligen att bli någorlunda klart vad som gäller först när det prövas i domstol.

Bland andra bedömer Reuters att det kommer bli en anstormning av nya rättsliga prövningar. Även Computer Sweden ser skarpa rättsliga motsättningar för sig, eftersom en del bolag står inför minskat värde på sina investeringar genom rättsliga begränsningar.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter