Ny biståndsstrategi ska bekämpa massinvandring

Svenska skattepengar pumpas ut i enorma mängder som bistånd till andra länder, där det många gånger är oklart vad pengarna går till. Nu har regeringen tagit fram en ny biståndsstrategi, där fokus ska ligga på att motverka den okontrollerade massinvandringen.

Det svenska biståndet har fått hård kritik för att flera miljarder kronor skickas till andra länder, utan att någon egentlig kontroll genomförs av vad de används till. Sommaren 2023 kunde Frihetsnytt avslöja att Sverige under 10 års tid betalat ut 2,98 miljarder kronor i bistånd till Irak, trots att landets regering sagt att man inte behövde detta.

Dessutom har det avslöjats att de högsta cheferna för flera biståndsorganisationer tar ut skyhöga löner, på bekostnad av pengar som kommer in.

Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell. Foto: Ninni Andersson/ Regeringskansliet
Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell står bakom den nya biståndsstrategin. Foto: Ninni Andersson/ Regeringskansliet

Ny strategi

Nu väljer regeringen att lägga om fokus och införa en ny biståndsstrategi för Mellanöstern och Nordafrika, enligt ett pressmeddelande på regeringens hemsida. Fokus ska ligga på att arbeta för att stärka fred, demokrati och ekonomisk utveckling i regionen, i syfte att motverka ”irreguljär migration” (det vill säga massinvandring).

Strategin kommer att pågå under 2024-2027 och omfattar 2,3 miljarder kronor. Särskilt fokus kommer att läggas på Jemen och Palestina, två områden som präglas av krig och en svår humanitär situation. Men pengarna kommer med vissa krav.

Villkor

För Palestina ska biståndet användas till att ”motverka extremism, islamism och antisemitism, bidra till ekonomisk utveckling, förbättra tillgång till hälso- och sjukvård, samt främja en tvåstatslösning i enlighet med folkrätten”.

Om det kommer leda till att migrantströmmarna till Europa minskar, samt om den nya biståndsstrategin verkligen innebär en förändring av hur pengarna används, återstår att se.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter