Filmaren Jonas Nilsson presenterar nytt dokumentärprojekt som skildrar framträdande opinionsbildares syn på den kristna tron och kyrkan i Sverige.
Hur har bibelns grundvärderingar förändrats och hur yttrar det sig i det moderna kristna samhället, är några av de frågeställningar Nilsson tar upp i sin nya serie som kommer att ha premiär inom kort.
Den skicklige dokumentärfilmaren Jonas Nilsson, grundare av kanalen Palaestra Media, håller på som bäst med sitt nya projekt – en dokumentärserie om kristen tro i Sverige. Han intervjuar ett antal framträdande opinionsbildare om dagens situation med tron i vårt land.

Foto: Skärmavbild/ jonasnilsson.se
Tidigare intressanta produktioner av Jonas är bland annat: Makthavarna du aldrig valde, Varför är Sverige en mångkultur och Det könlösa samhället.
Nilsson utlovar att du kommer få en helt annan bild av kristendomen än den som porträtteras av skolan och den alltmer politiserade Svenska Kyrkan.
Vi fick ett samtal med Nilsson om hans nya dokumentärsatsning.
Varför är det relevant att göra en dokumentärserie om kristendomen i Sverige?
– Det finns många människor som inte längre känner sig hemma i Svenska Kyrkan då den till stor del utvecklats till en institution som numera hellre orienterar sig mot tidsandan och politisk korrekthet än att förvalta den kristna traditionen. De som inte känner sig hemma i det politiska budskapet kan då också ha svårt att känna sig hemma i en kyrka som filtrerar det kristna budskapet genom dagens politiska uppfattningar.
– Jag betraktar snarare det kristna budskapet som något mer tidlöst, något som hjälper oss att navigera genom de flyktiga vindar som den för stunden rådande tidsandan ofta omfattar. Den här dokumentärserien ämnar återge ett perspektiv till kristenheten som alltmer har kommit i skymundan.
Vilka kommer att medverka i serien? Kan du ge oss en teaser?
– Än så länge har vi spelat in med frihetsälskaren Klaus Bernpaintner. Vi har några fler som ska vara med, men kommer att vänta lite med offentliggörandet av vilka det är.
Vad var ögonöppnaren för dig att något gått snett med kristendomen i Sverige?
– Det som verkligen fick mig att känna att det behövs en annan framställan av kristendomen än den som porträtteras genom etablissemanget var när svenska kyrkan började ringa med kyrkklockorna som varning för vad de uppfattade som politiska motståndare, däribland mot debattören Thomas Gur.
– Det är väldigt anmärkningsvärt för en kyrka att varna för ett politiskt budskap, och därigenom mena på att det är oförenligt med den kristna tron. De lägger ett religiöst filter över det politiska, med risken att försvåra den konstruktiva politiska dialogen där man kan nå ett samförstånd – till att politiken blir en strid mellan gott och ont. Där troende ställs mot syndare.
– Kyrkan blir här ett verktyg för etablissemanget för att befästa och rättfärdiga sin politik, och i det politiska ställningstagandet förvanskas det kristna budskapet för att passa in som moralisk förevändning till vårt nyckfulla politiska klimat. Jag är uppvuxen i en frireligiös familj och har sett på nära håll hur ett budskap som aspirerar på att vara tidlöst helt sonika blivit en produkt av vår tid.
Det kostar en hel del att skapa film. Om man vill bidra ekonomiskt till ditt projekt, hur gör man då?
– Jag vore förstås jättetacksam för allt ekonomiskt stöd, så att jag kan göra flera avsnitt. Om man vill stötta projektet kan man göra det på:
Swish: 123 0265 298
BG: 743-9433
PayPal: paypal.me/palaestra