Ny forskning: Kött är livsviktigt för hälsan

En stor forskargrupp med forskare från universitet världen över har i samband med undertecknandet av en deklaration gjort gemensam sak mot det narrativ som länge beskyllt rött kött för en rad sjukdomar. De säger istället att kött är livsnödvändigt och en naturlig del av den mänskliga kosthållningen.

Fastän kött har varit en naturlig del av den mänsklig kosten i åtminstone 2,6 miljoner år har det på senare år pågått en kampanj för att fasa ut köttet och istället satsa på en köttfri eller vegansk kost (helt utan animalier).

Bill Gates sponsrar kötthatande studie

Ett argument som ofta använts är att epidemiologiska studier har kunnat koppla intag av kött, framförallt rött kött, tillsammans med flertalet hälsoproblem.

Inte minst har köttet beskyllts för att ge en ökad risk för artros, cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Bland annat publicerade en grupp forskare år 2019 en studie i den medicinska tidskriften ”The Lancet” där slutsatsen var att kosthållningar med stora inslag av rött kött orsakade nästan 900 000 årliga dödsfall världen över.

Bill och Melinda Gates. Foto: Wikipedia/ World Economic Forum from Cologny, Switzerland
Bill och Melinda Gates. Foto: Wikipedia/ World Economic Forum from Cologny, Switzerland

En studie som för övrigt var sponsrad av Bill & Melinda Gates’ stiftelse där Microsoftgrundaren själv går i bräschen för konsumtion av syntetkött och insekter. Detta samtidigt som han själv inte lever som han lär och även är USA:s störste privatägare av jordbruksmark.

1000 forskare: Kött är livsviktigt

Studien som sägs visa att kött är skadligt för hälsan underkänns dock av en forskargrupp som påpekar att det inte finns något som helst vetenskapligt stöd för att kött skulle vara hälsofarligt.

Istället hävdar forskarna att kött är en viktig källa till fullvärdigt protein och flertalet viktiga näringsämnen som Vitamin-B12, järn och zink.

Ifall man utesluter kött från kosten kan det vara svårt att få i sig tillräckligt av dem då det mänskliga upptaget av vitaminer och mineraler från vegetabilier är mycket begränsat. I synnerhet ifall vegetabilierna förtärs i frånvaron av animaliskt fett.

Forskargruppen, bestående av 1000 forskare vid ledande universitet världen över, som gett studien tummen ned, har gjort det genom att skriva under ett vetenskapligt tillkännagivande med namnet ”The Dublin Declaration of Scientists” (Dublindeklarationen). I detta hänvisar de till nio vetenskapliga studier som styrker tesen om att rött kött är viktigt för såväl mänsklig hälsa som samhällsklimatet.

Forskare: Vegetarisk kost kan ha förödande hälsoeffekter

Vegetarisk och vegansk kost är inte alls så hälsosam som många försöker förmedla
Vegetarisk och vegansk kost är inte alls så hälsosam som många försöker förmedla

Forskarna som ställt sig bakom uttalandet varnar för de vetenskapliga argument som länge använts för att kritisera kött och säger att forskningen som presenterats innehåller alltför många misstag.

Forskarna säger till och med att denna strävan efter vegetariska och veganska kosthållningar kan ha förödande hälsoeffekter. Främst på grund av den förhöjda risken för flera bristsjukdomar.

Något som de framförallt har synat är den forskning som ofta lagts fram som argument för att rött kött skulle vara hälsofarligt och inneha höga placeringar på diverse listor över hälsovådliga livsmedel.

Köttkonsumtion har obefintlig hälsorisk

Efter att ha analyserat den omstridda forskningen har forskarna bakom Dublindeklarationen kommit fram till slutsatsen att sambandet mellan köttkonsumtion och sjukdomar är nästintill obefintligt. Åtminstone så länge köttet ingår som en del av en i övrigt hälsosam och varierad kosthållning.

Det är hur kosten på det stora hela är sammansatt som spelar roll snarare än själva köttet. De poängterar därför att det inte finns några tecken på att kött är ohälsosamt så länge som det dagliga intaget ligger under 75 gram.

Intressen och ideologier har styrt agendan

Liksom klimatdebatten har den vetenskapliga diskussionen om en eventuell koppling mellan köttintag och sjukdom fått styras av diverse intressen och ideologier snarare än av begriplig utvärdering av vetenskapligt bevismaterial.

Stora företagsintressen och organisationer har under årtionden kunnat styra forskningen i önskvärd riktning tack vare sina ekonomiska muskler och omfattande lobbyism. Likaså har flertalet utopiska ideologier (utan förankring i verkligheten) med dess fotsoldater kunnat få tonvis av medial uppmärksamhet.

Det starka sociala trycket från medier, storföretag och andra globala organisationer har bidragit till en tystnadskultur bland de själar som klart och tydligt sett sprickorna i fasaden. Det har kostat för mycket att öppet kritisera och lägga fram motbevis mot köttmotståndet men kanske är Dublindeklarationen ett steg i rätt riktning.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter