Ny försvarsberedning under ledning av Hans Wallmark

Regeringen meddelade idag att de tillsätter en ny försvarsberedning med anledning av det allvarliga säkerhetspolitiska läget och en eventuell Natoanslutning. Moderaten Hans Wallmark kommer att vara beredningens ordförande.
Moderaten Hans Wallmark

Det är det säkerhetspolitiska läget med Rysslands agerande mot Ukraina och det kommande svenska medlemskapet i Nato som regeringen uppger är anledningen till att en ny försvarsberedning behöver tillsättas. Ordförande för den nya beredningen blir moderaten Hans Wallmark, som även satt i den förra under ledning av Björn von Sydow (S).

Moderaterna (M), Socialdemokraterna (S) och Sverigedemokraterna (SD) får bidra med två ledamöter vardera medan övriga partier har en ledamot.

Stora förändringar i försvarspolitiken

– Den svenska försvarspolitiken står inför stora förändringar och ska utformas med brett politiskt stöd över blockgränsen. Vi ger därför försvarsberedningen ett nytt uppdrag, skriver ministrarna Pål Jonson och Carl-Oskar Bohlin i SvD.

Försvarsminister Pål Jonson, statsminister Ulf Kristersson och ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin.
Foto: Skärmavbild Regeringen YouTube

Beredningens ska lämna in sin första rapport i juni 2023 och den andra i april 2024 och omfatta analyser av omvärldsförändringar i närområdet, en bedömning av omvärldsutvecklingens konsekvenser för svensk försvars- och säkerhetspolitik och en analys av följderna av det svenska Natomedlemskapet.

Detta bör de tänka på vid Natoanslutningen

Den tidigare ledamoten i den förra försvarsberedningen Roger Richthoff kommenterar dagens försvarspolitiska nyhet med att det är alldeles utmärkt att den tillsätts nu. Och ett medskick angående Nato till den nya försvarsberedningen:

”När man har fjäskat färdigt för Turkiet med mössan i handen, knäböjer för den här diktaturen och blir med i Nato – det innebär inte att man har en försäkran om att Nato eller USA kommer med trupp om Sverige skulle bli angripet. Den bästa hjälpen vore om vi hade ännu tätare samarbete med Finland – så fullfölj den delen och även ett samarbete med Norge. Där kan vi få snabb hjälp.”

Lyssna på hela intervjun ovan.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter