Ny gränslöshet när nya länder släpps in i Schengen

Schengen-samarbetet gör det möjligt för européer att kunna röra sig fritt mellan de länder som ingår i samarbetet. Från och med idag kommer två nya länder att vara en del av samarbetet, vilket kan öppna upp för problem.

Liksom många andra projekt och samarbeten som omfattar större delen av Europa, är Schengen-samarbetet ett EU-projekt. Det innebär att medborgare i dessa länder kan resa fritt till de andra länderna i samarbetet, utan att behöva visa pass.

Nästan samtliga medlemsländer i EU (förutom Irland) är medlemmar och ett par länder som inte är med i EU (Norge, Island, Schweiz och Liechenstein) ingår.

Utökat medlemskap

Från och med idag, söndagen den 31 mars 2024, ingår ytterligare två länder: Rumänien och Bulgarien. Båda är med i EU, men har hittills stått utanför Schengen. Detta meddelas av Europakommissionen i ett pressmeddelande.

Största risken stoppad

De två länderna ingår dock inte fullt ut i samarbetet. Det är enbart transporter som sker till havs och via flyg som omfattas. Orsaken är det stora antalet migranter som tar sig in i Europa genom framförallt Bulgarien, vilket har oroat Österrike, som lagt sitt veto mot medlemskapet, rapporterar DW.

Om även landvägen omfattades skulle migranterna obehindrat kunna vandra upp genom Bulgarien och Rumänien och därefter till Ungern.

Tiggarna

Ett annat problem som Schengen-medlemskapet innebär är risken för att det ska bli ännu lättare för romer från Rumänien att ta sig till de andra länderna för att tigga. Sedan tidigare finns ett utbrett problem med romska tiggare från Rumänien över hela Europa. Om Schengen-medlemskapet kommer öppna upp för ännu fler tiggare i andra länder, återstår att se.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter