Ny gummiparagraflag framröstad

Igår på självaste Världsdagen för pressfrihet röstade riksdagen som väntat igenom den nya utvidgade terrorbrottlagen. Nu kommer det vara förbjudet att delta i terrororganisationer, med allt vad det innebär av godtyckliga bedömningar.

Samtliga partier utom Vänsterpartiet och Miljöpartiet röstade för lagförslaget som kommer att innebära en rejäl inskränkning av föreningsfriheten. Har du endast kokat kaffe på ett möte som rättssamhället bedömer varit kopplat till ”terroristverksamhet”, eller hyrt ut en lokal där ett sådant möte hållits, gör du dig också skyldig till brott enligt de nya bestämmelserna som börjar gälla den 1 juni i år.

Man vill nu alltså försöka dra åt snaran runt människor som inte begått någon terrorhandling själva utan bara ”möjliggjort den”. Det blir även straffbart att finansiera deltagande, uppmana eller rekrytera till brottet och resa utomlands med avsikt att begå det.

Straffet kommer att vara fängelse i upp till fyra år. Vid grovt brott högst åtta och och lägst två år. Har man lett en organisation som bedöms vara en terroristorganisation kan straffet bli upp till arton år eller livstid.

Gummiparagrafer även i denna lagstiftning

riksdagsdebatten som föregick omröstningen togs det upp av både Socialdemokraterna och Moderaterna att det är viktigt att inte fel organisationer ska drabbas av lagstiftningen, exempelvis befrielserörelser och rörelser som slåss för demokrati. Även i fallet med grävande journalister påpekades att lagen inte ska få drabba dem.

Detta blir naturligtvis en subjektiv bedömningsfråga för den som ska avgöra vilka som ska straffas, för vad och vilka organisationer som ska betecknas som ”demokratiska”. Hur ställer sig samhället till en fredlig och laglydig, men oppositionell organisation som håller regeringskritiska föredrag exempelvis?

Vänsterpartiets Gudrun Nordborg var starkt kritisk till förslaget. Hon menar att det har slarvats med begreppsdefinitionen, att lagen innebär en förskjutning från att bestraffa handlingar till att bestraffa åsikter, samt att lagen potentiellt kan brukas på mycket vida sätt. Hon likställde lagändringen vid ett sluttande plan mot ett övervakningssamhälle med för stora inskränkningar av den personliga integriteten.

Lagrådet har riktat skarp kritik mot lagen och menar att den är onödig.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

 1. Den här nya lagen har absolut inget med terror eller terrorister att göra. För bortåt 50 år sedan var terrorgrupper mer eller mindre vardagsmat. ETA, IRA, Bader Meinhof, PLO var bara några. 1994 var ledaren för PLO Yasser Arafat, en av de som fick Nobels fredspris. Under de senaste 10-15 har man stämplat 2 händelser i Sverige som terrordåd. 2010 en självmordsbombare, som både klassades som terrorist och som en ensam galning. Samma med Drottninggatan 2017. Man klassade även denne person som ensam galning och terrorist.
  Det fler borde fråga sig är varför man nu världen över, inför vad man kallar terrorlagar. Varför man nu använder lagstiftningen till att tysta dissidenter. Vi ser samma mönster runt om i västvärlden. För drygt 10 år sedan hade media ett flertal ägare och fram till Wikileaks ledare med Sveriges hjälp tystades, ja då fanns det också riktiga journalister och media som granskade och publicerade vad makten sysslade med. Efter detta är ägandet koncentrerat till en handfull. Censuren har slagit till med full kraft. Nu räcker uppenbarligen inte detta utan man tar nu alltså till ännu hårdare tag. Dagen man väljer för att slå spiken i kistan för yttrandefriheten i Sverige, den är vald med omsorg för att visa att man kan.
  Varför kommer detta nu? Och varför ser vi samma tendenser i hela väst nu? Tja, nästa år skall riksdagen i Sverige och i de andra 194 länderna officiellt ta ställning till om WHO skall få mandat att bli envåldshärskare. Ett avgörande steg inför The New World Order. Då det nu börjar bli bråttom att få detta på plats, ja då får ingenting störa.
  I Turkiet fängslade man häromdagen 200 läkare, advokater och andra som påstods ha anknytning till den terrorklassade organisationen PKK.
  När man betänker att man 1994 delar ut Nobels fredspris till ledaren för en annan terrorklassad organisationer, ja då inser man hur allt mer surrealistisk vår värld är.
  Vem av oss kommer de att fängsla först med hjälp av den här lagen? Hur långt är de beredda att gå för att tysta oppositionella?
  Hade lagstiftaren varit lika aktiv i hanteringen av stölder, skjutningar, övergrepp på barn, våldtäkter, hedersbrott, bedrägerier, korruptionen på samtliga nivåer som tex gör att det är ok att manipulera gränsvärden för gifter i dricksvatten, farlig strålning från mobilmaster och sk smartmätare, farliga läkemedel osv, ja då kunde lagstiftaren haft en trovärdighet. Nu är det egentliga syftet istället uppenbart!

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter