Ny mätning: Så ska en politiker vara enligt folket

Enligt folket är de viktigaste egenskaperna hos en rikspolitiker ärlighet och kunnighet. Det som tidigare varit viktigt har tydligt tappat i värde för väljarna.

Det allmänna förtroendet för politiker har varit på ständig nedgång i Sverige men även i resten av världen. Många har svårt att lita på politiker vilket bekräftas i en färsk undersökning som visar vad folket vill se hos en politiker.

Var tredje svensk anser att dagens politiker försvagar demokratin och endast 7 procent anser att politikerna i praktiken stärker demokratin.

Ärlighet och kunnighet

En undersökning som SOM-institutet vid Göteborgs universitet gjort visar att vad folket värdesätter hos en rikspolitiker ändrats genom åren. Totalt deltog 26 250 slupmässigt utvalda människor över hela Sverige i åldrarna mellan 15 till 90 år. Undersökningens resultat skiljer sig från vad samma undersökning visade 2000.

Det viktigaste för svenska väljare är att en rikspolitiker är ärlig och på andra plats kommer kunnighet. På tredjeplats kommer intelligens. Svaren indikerar tydligt att folket har en allmän uppfattning av att politiker är lögnaktiga i sitt yrkesutövande men även att de inte har rätt kunskap för att utföra sin uppgift.

Vänsterväljare vill inte ha politiker som är som ”vanligt folk”

Att en rikspolitiker är ”som vanliga människor” är olika viktigt beroende på om man är en vänster- eller högerväljare. Totalt har egenskapen sjunkit 16 procentenheter i undersökningen från att vara den tredje viktigaste egenskapen år 2000 till att vara den sjätte viktigaste egenskapen år 2022. Enligt undersökningen är det framförallt vänsterväljare som ändrat sin uppfattning.

Högerväljare, i synnerhet SD-väljare, är den grupp som tycker det är viktigast att en rikspolitiker är som vanligt folk. Vänsterväljare, i synnerhet vänsterpartister och miljöpartister, är den grupp som tycker det är minst viktigt att en politiker är som vanliga människor.

Anledningen till detta kan vara att högerväljare upplever att ”vanligt folk” fattar beslut närmast deras egna uppfattning medan den typiska ”elitpolitikern” fattar beslut långt ifrån vad de själva anser är rätt.

För vänsterväljare är det tvärtom. År 2000 var nog den allmänna uppfattningen att invandring, HBTQ-frågor, feminism, klimathotet och socialistisk politik var viktiga frågor vilket medförde att de då ville ha ”vanligt folk” som rikspolitiker. Idag har opinionen kraftigt skiftat och dessa frågor värdesätts inte längre av den breda majoriteten vilket gör att vänsterväljare inte vill att en rikspolitiker ska vara som en typisk vanlig människa.

Undersökningens resultat

Frågorna om politikers önskade egenskaper gick ut till totalt 26 250 slumpmässigt utvalda personer mellan 16 och 90 år boende i hela Sverige. Nettosvarsfrekvensen var 49 procent. Enkäten ingår i SOM-undersökningen 2022, gjord vid SOM-institutet vid Göteborgs universitet.

Svaren från 2022 har jämförts med svaren från SOM-undersökningen år 2000.

Källa: Den nationella SOM-undersökningen 2000 och 2022, Göteborgs universitet
Källa: Den nationella SOM-undersökningen 2000 och 2022, Göteborgs universitet
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter