måndag, 26 september, 2022

Ny myndighet: Varning för politiska skämt

Myndigheten för psykologiskt försvar varnar på en ny hemsida för att humor och satir kan användas för att framföra icke godkända budskap.

Att ”flytta fokus i debatter” och att vinkla en nyhet ”i syfte att skada en organisation” gör riksdagspartierna nu till en fråga för försvaret.

Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) startades den 1 januari 2022 och leds av generaldirektör Henrik Landerholm, tidigare riksdagsledamot för Moderaterna. MPF är en så kallad enrådighetsmyndighet vilket innebär att generaldirektören är direkt ansvarig inför regeringen.

Ändamålsglidning: Från försvar till politrukverksamhet

I regeringsdirektiven från 18/3 2021 står att den nya myndigheten ska hantera informationskrigföring ”mot Sverige” det vill säga från utländska aktörer. Men nu när verksamheten börjat är det istället våra inhemska debatter som ska styras.

MFP-politrukerna slår bland annat fast att ”memes med katter flyttar fokus i debatter”, något som gett upphov till många sarkastiska kommentarer i sociala medier.

Hur långt kan det gå?

I USA är satirnyheter ett populärt fenomen där det tyvärr avsomnade Onion News Network ledde trenden med satiriska TV-nyheter. I Sverige har vi Fylkes Allehanda som genialiskt överför svenska dagshändeler till sagoförhållanden med hober, orcher, dvärgar och så vidare. Inför riksdagsvalet har komikern Stefan Sauk dragit igång sina sändningar av Veckans Valfläsk. Att massmedia och partier helst vill kriminalisera allt är uppenbart men frågan är hur långt de kan gå utan att kostnaden i väljarstöd blir för stor.

Det kan emellertid konstateras att den nya militanta sossemyndighetens inriktning går stick i stäv med inte bara uråldriga västerländska principer utan även EU:s deklarerade grundrättigheter. Detta gör att det kan ifrågasättas hur långt denna myndighetsmobilisering mot oppositionen egentligen kan komma.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Framåt för tjeckisk opposition

- Annons -

Liknande artiklar