Kommer skottarna att byta den brittiska överheten mot EU?
Den skotska ministern Nicola Sturgeon tror att en ny omröstning om självständighet kommer att kunna hållas nästa år. Frågan är bara hur självständigt och sant nationalistiskt ett sådant Skottland skulle bli.
På tisdag kommer den brittiska högsta domstolen att börja lyssna till argument för att tillåta en skotsk folkomröstning för självständighet. Detta skulle i så fall ske utan godkännande från premiärminister Liz Truss och hennes regering, rapporterar Reuters.
Nicola Sturgeon, partiledare för Skottlands största parti, Scottish National Party, tror att en sådan omröstning kommer att hållas i oktober nästa år.
Skotsk ”demokrati”, inte nationalism, det viktiga
2014 hölls en omröstning om skotsk självständighet, där utfallet blev 55 % mot och 45 % för. Det var dock två år innan Storbritannien röstade igenom BREXIT, vilket Sturgeon tror skulle resultera i ett nytt utfall idag.
Självklart ska ett självständigt Skottland lyda under Bryssel.
Den självständighet som Sturgeon företräder verkar dock enbart handla om ”skotsk demokrati”, men det står inget om bevarande av de etniska skottarna och deras kulturella särart och identitet.
Om man läser på självständighetskampanjens hemsida så handlar det om att göra Skottland mer ”öppet och rättvist”.
Socialdemokrater och EU-anhängare bakom skotsk ”självständighet”
Trots namnet Scottish National Party, så är det internationalistiskt, socialdemokratiskt parti som predikar progressiva etablissemangsvärderingar, såsom sexuella lobbygrupper, fri invandring, klimatalarmism, samt EU-medlemskap.
Det finns alltså inget nationalistiskt över den etablerade kampanjen för självständighet, utan Skottland kommer enbart att förbli Skottland på pappret, samtidigt som skottarna byts ut mot flyktingar och de viktiga besluten kommer från EU.
Men de skotska socialdemokraterna får åtminstone styra över Skottland utan påverkan från London.
Frågan är om Ryssland kommer att förhålla sig till omröstningen och eventuell påverkan från EU, på samma sätt som EU förhållit sig till omröstningarna i östra Ukraina.