Ny övervakningslag börjar gälla idag

Från och med idag får polisen nya möjligheter att avlyssna och övervaka personer som inte är misstänkta för brott. Detta ska ha ett förebyggande syfte, men oro finns att det kommer att användas till mer än bara brottsbekämpning.

Idag, söndagen den 1 oktober, börjar den nya avlyssningslagen att gälla, vilket ska ge polisen nya möjligheter att bekämpa brottsligheten. Nu får man nämligen betydligt större möjligheter att kunna avlyssna och övervaka personer, utan att de är misstänkta för brott. Tidigare har det krävts att en person ska vara ”skäligen misstänkt” för att detta ska vara tillåtet, rapporterar Sveriges Radio (SR).

Enligt Erik Nord, chef på utredningsenheten i region Väst, ska detta underlätta att kunna hålla koll på de personer som är inblandade i den gängkriminella världen. Genom att veta vilka det är kan polisen lättare hålla sig uppdaterad om det planeras ett attentat.

Gängen har länge kunnat kringgå polisen och övriga rättsväsendet genom att använda ny teknik, som är svår att avlyssna och att kunna identifiera vilka det är som kommunicerar.

– Det ska bli spännande att se hur gängen jobbar i defensivt spel. De är vana vid att alltid ha initiativet, säger Jale Poljarevius, underrättelsechef i region Mitt, enligt Omni. Det är samma Poljarevius, som under lördagen berättade polisen inte varnar grannar till potentiella måltavlor, eftersom det strider mot sekretessbestämmelser.

Hävdar att man inte ska avlyssna ”kreti och pleti”

Att polisen får sådana befogenheter att även kunna avlyssna icke-brottsliga personer, innebär en enorm risk för att det kan användas till att godtyckligt övervaka hela befolkningen. Detta har Frihetsnytt tagit upp tidigare och risken är att systemkritiker och oliktänkande kan utsättas för övervakning.

Detta påstår polisen att man inte behöver vara orolig för.

Många tror att polisen kommer tampa in linorna och lyssna på kreti och pleti. Det funkar inte så. Det kommer att riktas bara mot kriminella nätverk, kriminella grupperingar, säger Poljaverius till SVT och hävdar att det kommer att finnas tydliga kontrollmekanismer.

– Det är inte bara de kriminella som ska få utnyttja tekniken, utan vi behöver också utnyttja den. Och är man inte kriminell så har man förmodligen inget att frukta, säger Erik Nord till SR.

Vad som räknas som ”kriminell” går dock inte Nord in på. Under pandemin och de tillhörande restriktionerna, blev det ett brott att anordna allmänna sammankomster där ett visst antal personer samlades. Detta fick flera ledande personer inom Frihetsrörelsen uppleva, när de åtalades för brott mot ordningslagen när man höll sammankomster som inte polisen hade godkänt, eftersom inga demonstrationer godkändes då.

Kommer sådana ”kriminella” att kunna bli föremål för avlyssning? Likadant är det med personer som åtalas för hets mot folkgrupp, för att de skrivit något på sociala medier. Kommer även de att betraktas som ”kriminella” som det finns anledning att övervaka?

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter