Ny rapport: Invandringen kostar över 130 miljarder om året

I en ny rapport som Sverigedemokraterna släppt inför valet beräknas massinvandringens kostnader till 131 miljarder kronor per år.

Att invandringen kostat Sverige enorma summor rent ekonomiskt har varit känt sedan länge – inte minst sedan Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO) publicerade sin rapport ”Invandringen och de offentliga finanserna” för tolv år sedan. Där slog ESO:s utredare Jan Ekberg fast att invandringen gav upphov till en nettoskattekostnad uppgående till ca 1,5-2 procent av BNP.

Nu har Sverigedemokraterna gjort en uppföljning av rapporten där man bland annat tittar på hur Ekbergs framtidsprognoser om invandringens kostnader stått sig. Man har i denna sammanställt och uppdaterat flera tidigare erkända rapporter och forskningsstudier om invandringens kostnader.

Rapporten visar att massinvandringen till Sverige är en ren förlustaffär i storleksordningen 131 miljarder kronor per år. Nettoskattekostnaden för dem som invandrat av flyktingskäl eller som flyktinganhörig är i genomsnitt 114 miljarder kronor per år under perioden 2007-2021 – en årlig nettoskattekostnad på 2,38 procent av BNP.

Rapporten har tidigare uppmärksammats av bland andra Nya Tider och Riks.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter