tisdag, 27 september, 2022

Ny rapport: Invandringen kostar över 130 miljarder om året

I en ny rapport som Sverigedemokraterna släppt inför valet beräknas massinvandringens kostnader till 131 miljarder kronor per år.

Att invandringen kostat Sverige enorma summor rent ekonomiskt har varit känt sedan länge – inte minst sedan Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO) publicerade sin rapport ”Invandringen och de offentliga finanserna” för tolv år sedan. Där slog ESO:s utredare Jan Ekberg fast att invandringen gav upphov till en nettoskattekostnad uppgående till ca 1,5-2 procent av BNP.

Nu har Sverigedemokraterna gjort en uppföljning av rapporten där man bland annat tittar på hur Ekbergs framtidsprognoser om invandringens kostnader stått sig. Man har i denna sammanställt och uppdaterat flera tidigare erkända rapporter och forskningsstudier om invandringens kostnader.

Rapporten visar att massinvandringen till Sverige är en ren förlustaffär i storleksordningen 131 miljarder kronor per år. Nettoskattekostnaden för dem som invandrat av flyktingskäl eller som flyktinganhörig är i genomsnitt 114 miljarder kronor per år under perioden 2007-2021 – en årlig nettoskattekostnad på 2,38 procent av BNP.

Rapporten har tidigare uppmärksammats av bland andra Nya Tider och Riks.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Ny metod för cancerbehandling

Flera blir strömlösa

00:04:30

Nyhetssändning 27 september

- Annons -

Liknande artiklar