Ny regering utsedd – utan SD

M-ledaren Ulf Kristersson tillkännagav vid 10:00 den nya regeringens sammansättning. Det blir en trepartiregering utan SD.

Sverigedemokraterna kommer enligt Ulf Kristersson att ha ett ”nära samarbete” med regeringen och kommer att ha anställda tjänstemän i regeringskansliet. Kristersson betonade i SVT att de fyra partierna har en gemensam politisk vilja och att inget parti har behövt tvingas till det ingångna samarbetet. Han sade även att han ser fram emot att samarbeta, av någon anledning med tillägget ”även med socialdemokraterna”.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson talade vid inledningen av pressmötet och förklarade att han förhandlat sig till en rad förbättringar av kriminalitetspoliken, som han räknade upp. De flesta förändringar var sådana som hörts som förslag även från M och KD. Åkesson sade sig även ha förhandlat sig till en ”nationell social insatsstyrka”.

Ingen återvandring

Som andra punkt förde Åkesson fram asylinvandringen. Han förklarade inledningsvis att utgångspunkten är att ”asylrätten skall värnas”. Därefter räknade han upp en rad en rad skärpningar av asylprocessen – i form av att ”se över” och ”öka arbetet för” olika katastrofalt misskötta politikområden.

Åkesson gjorde ingen antydning som kunde tolkas som att han försökt förhandla fram varken frivillig eller tvingande återvandring av missanpassade invandrare. Den mest konkreta punkten var att invandringen av så kallade kvotflytingar ska minskas till 900 personer per år.

Hellre i bakgrunden

Normalt sett röstar ett stort partis riksdagsledamöter nej till varje regeringsförslag där ingen från det egna partiet finns representerad. I fallet med Sverigedemokraterna förmodar bedömare emellertid att partiets ledande män av olika skäl är nöjda med sina roller som företrädare för ett oppositionsparti – denna gång i ett samarbete med regeringen vilket innebär att även det sedvanliga grälandet i riksdagen kommer att bli mindre konfrontativt.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter