Ny satsning ska uppmuntra återvandring

Regeringen vill få fler migranter, som på olika sätt inte anpassat sig till Sverige, att återvända till sina hemländer. Genom generösa ekonomiska bidrag hoppas man kunna uppmuntra till detta. Ingrid Carlqvist kommenterar till Frihetsnytt: ”Viktigt att ordet får en positiv betydelse.”
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard vill uppmuntra återvandring
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard. Skärmavbild: Regeringskansliet

Tidöpartierna säger sig vilja åtgärda den havererade migrationspolitiken som blivit kraftigt förvärrad de senaste åren. Därför har man nu gett Migrationsverket i uppdrag att utreda vilka möjligheter som finns för att uppmuntra folk att återvända till sina hemländer, rapporterar Dagens Nyheter (DN).

Fokus ligger på att med ekonomiska medel uppmuntra återvandringen. Återvandringsstöd har funnits under lång tid, men nivåerna har varit förhållandevis låga och intresset från politikerna att informera om det har varit lågt.

– Vi siktar på de stora grupper som har kommit de senaste decennierna och som inte lyckats bli integrerade, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard.

Ingrid Carlqvist: ”Både bra och nödvändigt”

Frihetsnytt har talat med journalisten Ingrid Carlqvist, som har en lång erfarenhet av att granska det mångkulturella samhällets brister.

– Det här är fantastiskt bra. Att regeringen satsar på detta visar att återvandring är både bra och nödvändigt. Ordet ”återvandring” har länge setts som något fult och hemskt, men när regeringen nu lyfter fram det, så bidrar det istället att ”återvandring” blir ett mer positivt begrepp.

Bidragen höjs

Regeringen har redan höjt Migrationsverkets budget för återvandringsbidrag från 100 000 kronor till en miljon kr. Ger det resultat, så finns det möjlighet till ytterligare höjningar. Enligt Migrationsverket kan en vuxen person få 10 000 kronor i kontant bidrag och 5 000 kronor för barn, utöver själva resebidraget.

Dessutom kan man få ett återetableringsstöd på 30 000 kronor om man är över 18 år och barn kan få uppemot 15 000 kronor. Totalt kan en familj få högst 75 000 kronor.

Ingrid Carlqvist tror att det utökade ekonomiska stödet kommer att ha en stor påverkan på återvandringen.

Ingrid Carlqvist
Ingrid Carlqvist. Foto: Frihetsnytt

Kommer detta att ha någon effekt på att få igång en återvandring?

– Det tror jag absolut. Det är många av de som kommit hit som inte trivs här. De kan inte språket, har inga utsikter till jobb, deras barn hamnar i kriminalitet. Det är bara de extremt generösa bidragen som gör att folk stannar kvar. Med ett generöst stöd kan de återvända till sina länder, där de kan språket, kulturen och har sina rötter. Det blir en win-win för både dem och Sverige.

Informationskampanjer

Ytterligare ett sätt att uppmuntra till återvandring är att informera migranterna om möjligheterna till generöst ekonomiskt stöd, om de avsäger sig sitt uppehållstillstånd. Under de senaste tio åren har bara 46 personer, totalt, nappat på de erbjudanden som funnits, varav åtta personer har återvänt senare och bosatt sig i Sverige igen.

Om den låga siffran är ett resultat av att det inte varit lockande att återvandra eller om det har saknats tydlig information framgår inte.

Enligt det budgetunderlag som Migrationsverket publicerade den 20 februari har budgeten för migrationspolitiska åtgärder (där återvandring utgör en central del) höjts från tre miljoner kronor 2022 till sex miljoner kronor 2023. Tack vare den stora ökningen av medel anser myndigheten att det finns goda möjligheter att genomföra de informationsinsatser som behövs.

Migrationsverket ska informera om möjligheterna till återvandring
Migrationsverket ska informera om möjligheterna till återvandring. Foto: Migrationsverket/ Tomislav Stjepic

Inspiration från Danmark

Modellen har hämtat inspiration från Danmark, där det redan finns ett fungerande system för återvandring. Omräknat till svenska kronor kan en person få uppemot 220 000 kr, samt ytterligare 50 000 kronor för att kunna flytta sitt bohag.

Det generösa systemet har inneburit att mellan 301 och 502 personer per år har återvandrat från Danmark de senaste tio åren.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

3 KOMMENTARER

 1. Om det kombineras med ett totalt stopp för asylinvandring kan det vara OK.
  Jag vet att dom flesta tycker det är fel att ” köpa ut” skojarna men det finns inte mycket annat att göra.
  Vi lyckas inte ens få iväg enskilda utvisningar . Vänsterextrema tokfioer kapar ju flyplan , bildar kedjor , vrålar osv…
  Tyvärr har vi rikets fiender bland vårt eget folk.
  Liberalerna är ett synnerligen opålitligt anhang , KD har en hel del gråtmilda världsfrånvända fjollor/av båda könen/ i leden .
  Moderaterna verkar ha tappat fotfästet efter Gösta Bohmans frånfälle.
  (C) är en samling sällsynt avskyvärda figurer . Och resten vet vi ju var vi har.

 2. Jag håller absolut med föregående 2 skribenter, har väldigt svårt att se att vi får ut dessa individer som lever på generösa bidrag tack vare denna totalt idiotiska invandring som har tillåtits av socialdemokratiska regeringen och moderaternas som startade detta ej att förglömma.
  Jag tror att man måste införa en lag om att människor som återvandrar absolut inte kan återvända när bidragen är slut!
  Och utvisning av kriminella och deras familjer ska utföras omgående! Det finns ingen anledning att inte genomföra detta omgående.
  Som det nu är så härjar massvis med kriminella i Sverige utan uppehållstillstånd eller medborgarskap och ändå sätter man dom i fängelse? Ut omedelbart och skärp gränserna för inkommande kriminella! Sveriges gränsbevakning är ett stort skämt!
  Är riktigt trött på att se mina skattepengar gå till vård av människor som inte ens hör hemma här!

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter