Ny studie bekräftar svenska läkemedlets positiva resultat

Nya studier visar att ett läkemedel tillverkat av svenska forskare kan bromsa effekterna av Alzheimers sjukdom rapporterar TT. Läkemedlet kan bli det första någonsin som lyckas bromsa utvecklingen av Alzheimers.
Frihetsnytt rapporterade i september om det svenska företaget BioArctics som i en studie visat preliminära positiva resultat med ett läkemedel som bromsar Alzheimers.
Närmare 1 800 patienter med Alzheimers deltog i studien där en lottad grupp behandlades med det framtagna läkemedlet Lecanemab medan den andra gavs placebo. Gruppen som fick Lecanemab hade efter 18 månader bromsat sjukdomsförloppet med 27 procent.

Nya studien bekräftar: Kan hjälpa många Alzheimers-sjuka leva självständigt

Nu har en ny studie presenterats i samband med en Alzheimerkonferens i San Francisco. Studien styrker de preliminära resultat som företaget bakom läkemedlet Lecanemab annonserade i september.

”Förutsatt att Lecanemab godkänns av europeiska läkemedelsverket och blir subventionerat i Sverige, så tror jag att det kan hjälpa många patienter med Alzheimers sjukdom så att de försämras långsammare och därmed förhoppningsvis kan leva självständigt hemma under längre tid”, kommenterar Oskar Hansson, professor i neurologi vid Lunds universitet och överläkare på Skånes universitetssjukhus till TT.

Twitter: @BBCBreakfast

En i raden av svenska framgångsrika uppfinningar

Ifall Lecanemab godkänns kan läkemedlet räkna in sig som ännu en framgångsrik svensk uppfinning som gett en positiv effekt i världen.

Pacemakern, även kallad hjärtstimulator, är en elektronisk apparat som opereras in i kroppen hos personer vars hjärtas pumpverksamhet inte alltid fungerar som den ska. Pacemakern uppfanns av den svenska kirurgen Åke Senning och uppfinnaren Rune Elmqvist.

Även respiratorn (också kallad ventilator) – en medicinsk utrustning för att hjälpa patienter med andningen, utvecklades av den svenske flygläkaren och innovatören Carl Gunnar Engström år 1950.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter