Ny teknik för kroppen – fortplantningsbara robot-alger

Ny teknik som innebär möjligheter… och risker

Biologiska robotar, sammansatta som alger, vilka kan sättas in i kroppen är under utveckling. Forskarna pekar på att de kan hjälpa till med transport av mediciner, men samtidigt finns den risk som robotar, vars uppbyggnad kan manipuleras och har en förmåga att kunna föröka sig, innebär att sätta in i kroppen.

Redan idag kan människor operera in chip i kroppen med hänvisning till hur mycket lättare det blir med bankkort, id-handling och digitala nycklar i handleden. Att det finns en risk att utvecklarna lagt in andra funktioner som möjliggör övervakning eller andra kontrollfunktioner avfärdas som ”konspirationsteorier”.

Biologiska robotar

Nu håller forskare på att ta fram något de kallar för bioinspirerade mikro-robotar, eller biohybrider, vilket utgörs av alger som byggts om för att kunna bära läkemedel, som antibiotika, till rätt del av kroppen. Att de kallas just ”robotar” är för att de är byggda av människor från biologiskt material, rapporterar Ny Teknik.

Under försök, som gjorts på möss, lyckades algerna, i egenskap av en främmande organism, undvika att attackeras av mössens immunförsvar och kunde på det sättet överleva i flera dagar.

Kan föröka sig

Dessa robotar utmärker sig även på ett sätt från en mekanisk och datoriserad robot: den kan fortplanta sig. Metoden för att föröka sig bestod i att de buntade samman andra levande celler, som sedan ”själva började simma omkring”. Exakt vad det innebär specificeras inte, inte heller om dessa celler tidigare fyllt en annan funktion som nu förändras genom denna sammanslagning.

I artikeln lugnas den eventuellt orolige läsaren med att dessa avkommor är sämre än originalen, vilka inte i sin tur var speciellt avancerade. Men finns den grundläggande tekniken så kan detta givetvis ändras.

En skuggsida av utopin

Det finns en utopiskt ljus vision i artikeln om vad dessa robotar kan uträtta. De kan hålla koll på blodsocker, städa upp i blodkärlen, hålla efter cancerceller, samt till och med överleva under hela ens livstid. Det är givetvis något positivt om vi fick hjälp att hantera den mänskliga kroppens svagheter, men de mest positiva framstegen innebär även risker.

Tidigare under dagen rapporterade Frihetsnytt om hur forskare försöker framställa farligare varianter av omnicron-viruset för att lättare kunna studera det, något som diplomatiskt uttryckt kan kallas för ”lek med eld”.

Vad är det som säger att inte detta är ett lika riskabelt företag? Vi vet inte så mycket som vi skulle vilja tro om vad det kan bli av celler om omständigheterna är tillräckligt gynnsamma eller påfrestande för dess överlevnad. De kan börja fortplanta sig i stor skala och omvandla livsnödvändiga celler till något helt annat, eller hamna i ett ständigt skyttegravskrig med immunförsvaret, som de har förmågan att kringgå.

Sen har vi frågan om vem som kommer att sitta på denna nya teknik. Risken är överhängande att det är samma aktörer som tog fram covid-vaccinen, som återkommande bekräftas som skadligt och rentav farligt.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

San Fransisco tvärvänder om dödsrobotar

Polisrobotar ska kunna döda

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter