Ny teknik kan motverka depression

En ny typ av magnetstimulering ska kunna hjälpa mot svår depression. Forskare som testat tekniken har fått fram anmärkningsvärda resultat.

Personer som lider av svårbehandlad depression kan få hjälp genom magnetstimulering av hjärnan, vilket redan används av rutinsjukvården. Behandlingen innebär att en elektromagnet sätts mot huvudet över pannan och producerar ett magnetfält som gör det antingen lättare eller svårare för nervcellerna att skicka ut de olika signalsubstanserna, som bland annat påverkar depression.

Nu har forskare vid Karolinska institutet och Örebro universitet undersökt en av de vanligaste varianterna av magnetstimulering, iTBS (intermittent thetaburst-stimulering) och upptäckt att behandlingen faktiskt ger resultat, rapporterar SVT.

Av de patienter som forskarna testat på blev 42 procent bättre och 16 procent blev av med depressionen helt och hållet, enligt Robert Bodén, överläkare på mottagningen för hjärnstimulering vid Akademiska sjukhuset, och professor vid Uppsala universitet.

Enligt Bodén visar testerna att behandlingen verkligen fungerar och att det är dags att metoden sprids över hela Sverige, för att i högre grad komma åt problemet med svårbehandlad depression.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter