Ny upptäckt: Vikingar koloniserade systematiskt

Nya rön visar att vikingar troligen förde med sig djur för att systematiskt kolonisera platser utanför norden. En stor upptäckt enligt arkeologerna. Framtida forskning med den här metoden kan påverka synen på nordbornas avsikter vad gäller att upprätta kolonier utanför Skandinavien.

Vikingarna var ett expansivt folk som tog initiativ

Det är känt att nordbor etablerade kolonier utspritt över den kända världen på 800-1000 talet. Dessutom expanderade nordborna även gränserna för den då kända världen, år 1021 fanns det en vikingakoloni i nuvarande USA, 600 år innan någon annan europé bosatt sig på kontinenten.

Vikingarna intog Paris två gånger, 845 och 847 och under 885-886 belägrades staden under en längre tid.

Vid samma tid koloniserade nordbor nuvarande Ryssland längs floden Neva där man upprättade de första statsbildningarna som enade de olika folken i regionen. Därför kommer namnet på staten Ryssland från det gamla ryska ordet för de nordiska folken ”Ruser”. Det Ryska folket betraktar detta som sin första statsbildning.

”Ryssland” betyder alltså ”nordbornas land”, och det slaviska order för vikingar ”varjager” används än idag för att benämna de nordiska krigarna.

Spår av nordbor i form av runor och redskap finns även i länderna runt svarta havet där man edsvuren i sultanens tjänst bland annat bidrog till störtandet av det första Bulgariska kungariket på 1000 talet. På Balkan och i Turkiet kallas vikingar fortfarande för Varingii från det fornordiska ordet Varaengr som betyder edsvuren.

Vikingarna var till och med långt borta i arabvärlden längs sidenvägen. Över två kontinenter i mästerligt byggda båtar.

Borgunds stavkyrka, byggt av vikingar helt i trä någon gång mellan år 1150 och 1200
Borgunds stavkyrka, byggt av vikingar helt i trä någon gång mellan år 1150 och 1200.

Nya rön tyder på en mer systematisk kolonisering än man trott

Genom att undersöka halterna av det radioaktiva ämnet strontium i kvarlevorna från djur som påträffats runt vikingabosättningar i Heat Wood som ligger norr om Birmingham i engelska Midlands har man nu för första gången kunna påvisa att vikingarna förde med sig boskapsdjur.

Kvarlevorna kommer nämligen från djur som troligen vuxit upp i Norge och Sverige i Bohuslän, Västergötland eller Halland. Det rör sig om kvarlevor av gris och häst vilket enligt arkeologerna visar att nordborna systematiskt försökte upprätta kolonier i England. Vilket de även lyckades med. Detta uppfattas som en stor upptäckt bland arkeologer rapporterar SVT.

Ola Magnell, osteolog vid statens historiska muséer, kommenterar resultatet.

Vissa djur kan man haft med för krigståg, som hästar för transport och hundar som vakter. Men att man tog med gris tyder på att man hade en avsikt att kolonisera, säger Magnell till SVT.  

Det återstår att se vad den här metoden kommer att visa i framtida undersökningar av nordiska bosättningar runt om i världen.

Fornlämning av en vikingaby på Island, där vikingarna också var först.
Fornlämning av en vikingaby på Island, där vikingarna också var först.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar