Nya bedrägeriappen kan tömma ditt bankkonto

En skadlig Android-app som en grupp bedragare uppmanar användarna att ladda ned via ett SMS – som sedan länsar offrens bankkonton – varnar det finska cybersäkerhetscentret och polisen i Helsingfors för. Det finns dock saker man kan göra för att minimera risken att drabbas av de alltmer sofistikerade nätbedrägerierna.

Skickas ut som SMS

Appen som Cybersäkerhetscentret i Finland varnar för, skickas ut som SMS på finska av en grupp hackare. Där uppmanas användarna att ladda ned en app för Android som påstås vara ett säkerhetsprogram från mjukvaruföretaget McAfee. I själva verket är den app som laddas ned ett skadeprogram (en sorts trojan) som kapar telefonen och ger hackarna tillgång till användarnas bankkonton.

Blev av med över en miljon

Ifall du inte är på din vakt kan du snabbt förlora stora summor via SMS:en som bedragarna skickat ut. Foto: Envato

En person blev – enligt finska polisen – nyligen av med 95 000 euro (motsvarande 1,1 miljoner SEK) på grund av den falska appen och i skrivande stund vet man inte exakt hur många som drabbats. Utvecklingen med sofistikerade nätbedrägerier är dessvärre nästan oundviklig i takt med att allt fler banktjänster blir digitala och flyttar bort från de fysiska kontoren.

Det är därför bara en tidsfråga innan bedrägeriformen når Sverige och svenska bankkunder, om den inte redan är här.

Så skyddar du dig

Kriminalkommissarie Teemu Haapala – som utreder bedrägerier – rekommenderar alltid att skriva in din banks webbadress på adressraden och först därefter logga in i tjänsten.

För övrigt uppmanar han att förhålla sig kritiskt till SMS och e-postmeddelandet som man får i telefonen. Man bör absolut inte öppna några länkar som skickas i SMS-format. Blir du ombedd att kontakta ett nummer eller klicka på en länk bör du alltid gå in på bankernas egna webbplatser och kontrollera att kontaktuppgifterna överensstämmer.

Om du mottar en misstänkt bedrägerikontakt ska du absolut inte svara på meddelandet och inte heller öppna några länkar eller bilagor i det. Därefter bör du kontakta polisens rådgivningstjänst eller besöka närmaste polisstation och berätta om SMS:et.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Ja..det gäller att vara försiktig.

    Det känns faktiskt riktigt skönt att inte ha vare sig smartphone eller bank-id.

    Utan att jag bett om det,– upptäckte jag att jag har en ganska låg spärr vid utbetalningar…
    men jag har inte klagat…vill jag göra en större betalning än vanligt går jag bara in på bankens kontor och får hjälp att göra betalningen.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter