Nya framgångar vid Estonia-vraket

Den omtalade bogrampen på det förlista fartyget Estonia har under natten plockats upp från havets botten. Nu tror utredningsledaren att man har tillräckligt med underlag för att fastställa anledningen till varför skeppet sjönk 1994.

I fem dagars tid har Statens haverikommission (SHK) och dess etniska och finska motsvarigheter undersökt Estonias vrak. Gruppen har jobbat dygnet runt med det primära målet att bärga den omtalade bogrampen. Jonas Bäckstrand utredningsordförande vid SHK säger enligt Aftonbladet att uppdraget har varit en utmaning.

– För det första är det väldigt speciellt att vara på den här typen av olycka i och med att det är en gravplats. Sedan har vi jobbat 24 timmar om dygnet och det är slitsamt även om vi försöker gå i skift, säger Bäckstrand till Aftonbladet.

Mer än bara bogrampen har bärgats

Strax efter klockan två på natten mot tisdag kunde den 12 ton tunga bogrampen bärgas från vraket. Arbetet blev försenat eftersom den delvis var nedsänkt i botten på havet och att man då var tvungen att gräva fram den innan den kunde bärgas för att inte riskera att den skulle gå sönder.

Men utredarna kunde få med sig mer än bara bogrampen. Man har även bärgat ett fönster samt skurit ut en bit plåt vid de uppmärksammade hål i skrovet som avslöjades i dokumentärfilmen Estonia – Fyndet som förändrar allt från 2020.

Utredarna har även kunnat fotografera längre in på bildäck än vad man tidigare trott. Bäckstrand tror nu att de har tillräckligt med material för att kunna göra en korrekt bedömning av varför Estonia sjönk.

Jag tror att vi med stöd av den fakta som vi nu har kommer att kunna dra slutsatser på ett ganska säkert sätt, säger Bäckstrand till Sveriges Radio (SR)

Avvisar teori om explosion

Totalt omkom 852 personer vid förlisningen av Estonia, varav 501 var svenskar. 137 personer överlevde olyckan. Flera av de överlevande har vittnat om en explosion vid tillfället för olyckan, vilket är något som Bäckstrand avvisar.

– De iakttagelser vi har gjort vid skadorna på styrbords sida, det finns ingenting där som indikerar att det skulle ha skett en explosion som en del har talat om, säger Bäckstrand till SR.

Han utesluter det dock inte fullt ut utan säger till SR att ”det är klart att det alltid kommer att finnas vissa frågor som blir obesvarade”.

Något som stärker vittnesmålen om en explosion är att Försvarsmakten medgett att Estonia i hemlighet vid flera tillfällen fraktat militär utrustning mellan Sverige och Ryssland, vilket Frihetsnytt rapporterat om.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter