Nya G20-ordföranden kommer inte att gripa Putin

I och med att årets G20-möte i Indien avslutas har det blivit dags att lämna över ordförandeposten till ett nytt land. Rysslands president Vladimir Putin har hotats med att arresteras om han närvarar vid ett möte utomlands, men nu ges garantier för att han inte kommer att gripas.

Den 10 september är sista dagen för G20-mötet1 som pågår i Indiens huvudstad New Delhi. Varje år byts ordförandeskapet ut, där ett nytt land ansvarar för posten. 2023 var det Indien och 2024 kommer det att bli Brasilien. När mötet nu avslutas är det dags för Indien att lämna över ansvaret till Brasilien, rapporterar Reuters.

Ryssland är ett av medlemsländerna, men dess president, Vladimir Putin, är försiktig med att delta på internationella möten. Detta eftersom Internationella brottmålsdomstolen (ICC) har utfärdat en arrestering mot honom, på grund av anklagelser om krigsförbrytelser i Ukraina. Istället var det utrikesministern, Sergej Lavrov, som deltog för Rysslands räkning.

Under lördagen fattades dock ett gemensamt beslut för G20-samarbetet att inte fördöma Rysslands krig i Ukraina, utan snarare arbeta hårdare för att få till ett fredsavtal, rapporterar Reuters.

Vill inte delta i krigsansträngningar – vill delta i fredsarbetet

Men nu meddelar Brasiliens president, Luis Lula da Silva, att Brasilien inte kommer att låta gripa Putin om han deltar på G20-mötet 2024.

Från början har Brasilien sagt att vi inte vill delta i krigsansträngningarna. Brasilien vill delta i fredsarbetet. Vi vill försöka förhandla och även Indien tänker så, och Kina tänker så. Många andra länder tänker som Brasilien, och det är därför vi anser att det är väldigt viktigt att krigsfrågan inte tas med i dokumentet, i deklarationen från G20. Det är väldigt viktigt, sade Lula i en intervju med Firstpost.

I samband med BRICS-mötet2 , det ekonomiska samarbete som utmanar den västerländska ekonomin, i Johannesburg, Sydafrika, uteblev Putin av samma anledning. Även om Sydafrika och Ryssland står varandra nära och båda är en del av BRICS-samarbetet, var det osäkert om Sydafrikas presidet, Cyril Ramaphosa, skulle följa ICC:s krav och gripa Putin.

Även Brasilien är en del av BRICS, men i det här fallet säger landets president att man inte kommer göra som ICC kräver.

”Varför skulle Lula gripa honom?”

En av Frihetsnytts ledarskribenter, företagaren Carl Lundström, kommenterar beskedet från Lula.

Varför tror du att Lula inte kommer att låta gripa Putin, om han kommer till Brasilien?

Carl Lundström. Foto: Frihetsnytt
Carl Lundström. Foto: Frihetsnytt

Man ska nog hellre fråga sig ”varför skulle Lula gripa honom?” Det är ganska befängt att skicka ut poliser efter statsöverhuvuden, som man hellre borde prata mer med, snarare än mindre. Han [Lula] begriper nog inte varför han ska gripa Putin.

Vad gäller Lula själv, så har ju vi [Frihetsnytt] publicerat mycket kritik mot honom i samband med att han blev vald som president i Brasilien, fast det var ju på grund av hans odemokratiska beteende och hans valfusk, samt hans repressiva metoder. Vi har ju inte vetat vilken politik han har och det vet man aldrig förrän efter valet. Vi får ju nästan förlåta honom nu.

Tror du att det kommer att bli några påtryckningar mot Brasilien och Lula, om han vägrar att göra som ICC begär?

Det är en intressant fråga. Hur kommer USA att ställa sig när det ena landet efter det andra går över till BRICS? De här påtryckningarna som har utövats mot Ryssland har ju inte givit något särskilt resultat för de som skulle bli påtryckta. Jag hoppas naturligtvis att USA sparkar sig trött mot Brasilien, det kommer inte att vara till någon större nytta för dem, den här gången heller.

  1. G20 står för ”Group of twenty”, som omfattar världens 20 största ekonomier: Argentina, Australien, Brasilien, Europeiska Unionen, Frankrike, Indien, Indonesien, Italien, Japan, Kanada, Kina, Mexiko, Ryssland, Saudiarabien, Storbritannien, Sydafrika, Sydkorea, Turkiet, Tyskland, USA []
  2. Namnet utgörs av de första bokstäverna i medlemsländerna: Brasilien, Ryssland, Indien, China (Kina) och Sydafrika []
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter