I december uppdagades att flera personer med kopplingar till EU-parlamentet varit inblandade i korruptionshärvor. Nu har ytterligare två personer hämtats in – en belgisk och en italiensk parlamentsledamot.
I fredags meddelade belgisk polis att de gripit EU-parlamentarikerna, italienaren Andrea Cozzolino och belgaren Marc Tarabella. Den italienska finanspolisen Guardia di Finanza, som agerar på uppdrag av den belgiska federala åklagaren, arresterade Andrea Cozzolino på en klinik i Neapel där han genomgick hälsokontroller, enligt Reuters.
Frihetsberövandena kommer efter att EU-parlamentet i förra veckan upphävde immuniteten för Cozzolino och Tarabella, som båda tillhör center-vänsterpartiet Socialdemokraterna. Både Cozzolino och Tarabella förnekar brott.

De belgiska åklagarna uppger att de har gripit en parlamentsledamot som de identifierade som ”M.T.” och som enligt en källa med nära koppling till fallet, är belgaren Marc Tarabella. Tarabellas hem, stadshuset och ett bankfack genomsöktes redan under fredagen.
Mutor som ledde till häktning
Korruptionsskandalen som kom upp till ytan i december handlade om mutor från VM-värden Qatar, vilka överöst EU:s makthavare med pengar och gåvor för att påverka beslutsfattandet. Qatars ledning har dock nekat till dessa anklagelser. Även Marocko ska enligt anklagelserna ligga bakom mutor.
Då hamnade den grekiska EU-parlamentarikern Eva Kaili, den italienske före detta ledamoten Pier Antonio Panzeri och två andra personer i belgiskt häkte, anklagade för korruption och penningtvätt i samband med påstådda betalningar från Qatar och Marocko.
Panzeri har gått med på att samarbeta med de belgiska myndigheterna i utbyte mot en strafflindring. Kaili nekar dock till brott. Kailis partner, Francesco Giorgi, som även han sitter häktad, har erkänt att han tagit emot mutor.
Toppen av ett isberg?
Att korrupta politiker avslöjas är efterlängtat och debatten om politikerkorruption har blossat upp mer och mer på senare tid. Till och med miljöpartisterna Alice Bah Kuhnke och Märta Stenevi tog i en debattartikel upp ämnet, både nationell korruption och inom EU.
I svåra tider som dessa har folken helt enkelt mindre fördragsamhet med att politiker fortsätter att sko sig medan vanligt folk har det tufft. Därför finns det sannolikt en högre vaksamhet gentemot politikerna och vad det är de håller på med i sina olika parlament. Tiden kommer att utvisa om detta bara är toppen av ett isberg.