Nya hårda kritiken mot DCA – ”Räcker det inte med Nato?”

Riksdagen ska rösta om det hårt kritiserade så kallade ”försvarsavtalet” med USA, DCA, under tisdagen. Inför detta fortsätter kritiken att rasa mot planerna, men försvarsministern verkar inte ta till sig det.

Den 18 juni kommer riksdagen att ta ställning till DCA-avtalet (Defense Cooperation Agreement) med USA. Avtalet kommer ge USA:s militär en omfattande tillgång till svenskt territorium, genom 17 militärbaser. Där kommer amerikansk lag gälla och det finns en risk att kärnvapen placeras i Sverige, eftersom det inte finns något uttryckligt förbud mot det i avtalet.

Kritiken har varit skoningslös mot avtalet, som har liknats vid en kapitulation efter ett krig, och nu börjar det få mer uppmärksamhet i bland annat SVT.

”USA får carte blanche”

Pål Wrange. Skärmavbild: SVT
Pål Wrange. Skärmavbild: SVT

Den tidigare utrikesministern och chefen för FN:s vapeninstruktörer Hans Blix, som intervjuats av Frihetsnytt, är en av de mest uttalade kritikerna mot avtalet.

Innan vi kom med i Nato så sades det att vi behöver artikel 5 och dess skydd vid händelse av angrepp utifrån. Räcker inte det? Vi har fått det, säger Blix till SVT. Han varnar även för att man inte vet vad amerikanerna kan begära i framtiden och att avtalet ger dem ”carte blanche” (vilket betyder ”oinskränkt frihet att göra vad man vill”).

Denna uppfattning delas av Pål Wrange, professor i folkrätt vid Stockholms universitet, i synnerhet när det gäller risken för kärnvapen.

– Det är högst osäkert om Sverige kan stoppa sådana här aktiviteter. Det borde funnits en starkare uttrycklig vetorätt, säger Wrange till SVT.

Försvarsministerns svar: ”Bygger på respekt för Sverige”

Försvarsminister Pål Jonson. Foto: Regeringskansliet/ Kristian Pohl
Försvarsminister Pål Jonson. Foto: Regeringskansliet/ Kristian Pohl

Försvarsminister Pål Jonson intervjuades under söndagskvällen i SVT:s Agenda, där han fick bemöta kritiken. Han viftade bort risken för kärnvapen och att USA skulle använda Sverige som en militär språngbräda i händelse av en konflikt med Ryssland eller Kina.

Avtalet bygger på svensk suveränitet, respekt för svenska lagar och svenska nationella förpliktelser, svarar Jonson på kritiken, vilket är det svar som han återkommande faller tillbaka på så fort han får kritiska frågor.

Hur man ska säkerställa att respekten upprätthålls ges inget svar på och programledaren uppmärksammar att Norge bland annat varnat för att USA och Norge tolkar deras avtal på olika sätt.

Har USA respekt för Sverige?

Hur mycket respekt USA har för för Sverige är oklart. På nationaldagen uppmärksammade Frihetsnytt att den hälsning som USA:s utrikesminister Anthony Blinken skickade till Sverige i stort sett var en kopia på hälsningen från året innan.

Under måndagen, klockan 14:00-15:00 kommer en demonstration äga rum mot DCA-avtalet på Gustav Adolfs torg i Stockholm. Det blir en av de sista stora möjligheterna att visa sitt motstånd innan riksdagen håller omröstningen.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

3 KOMMENTARER

  1. Ja, SVT har idag, sent omsider, en liten artikel om detta. Det är alltså dagen före man ska rösta i Riksdagen. Båda sidor får komma till tals, men hålls isär och får inte debattera ämnet. Vilket är grunden för att makten skall kunna utgå from folket. Pål Jonson får sista ordet i videon. SVT förklarar och förminskar all kritik i en video längst ner. Allt är en kupp!

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter