Nya jättedemonstrationer i Frankrike

Under tisdagen hölls nya jättedemonstrationer i Frankrike mot president Macrons planer på att höja pensionsåldern. För mindre än två veckor sedan demonstrerade över en miljon fransmän över hela landet. Dagens demonstrationer ser ut att ha blivit minst lika omfattande.

Den 19 januari kunde Frihetsnytt rapportera om att över en miljon fransmän gått ut på gatorna över hela Frankrike, för att demonstrera mot president Emmanuel Macrons planerade höjning av pensionsåldern, från 62 år till 64 år. Redan då meddelade organisatörerna att en ny demonstration skulle äga rum den 31 januari.

Precis som utlovat har nu de nya demonstrationerna inletts över hela landet. Hur många personer det rör sig om har inte bekräftats, men enligt Agence France-Presse (AFP) har polisen varit förberedda på 1,2 miljoner demonstranter, vilket är fler än de 1,1 miljoner som demonstrerade den 19 januari, rapporterar Le Monde.

Den till finanseliten kopplade Macron har upplevt ett rejält fall i populariteten sedan årsskiftet. Enligt en opinionsmätning på Politico var det 70 procent av de tillfrågade som ogillade honom, mot 29 procent som uppskattade honom.

– ”Herr Macron kommer att förlora”, enligt vänsterledaren Jean-Luc Mélenchon som förutspådde en historisk dag som skulle innebära ett enormt nederlag för Macron.

Man måste vara skarp i sitt budskap för att locka folk

Max Winter
Max Winter. Foto: Bennie Forss

Frihetsnytt har pratat om betydelsen av stora demonstrationer med frihetsaktivisten Max Winter, som låg bakom den enorma demonstrationen mot vaccinpass den 22 januari 2022, vilken samlade 10 000 personer i Stockholm och 4 000 i Göteborg.

Vad säger det att så många över hela Frankrike valt att demonstrera?

– ”Frankrike har en kultur och historia av att stå om mot korrupta makthavare, vilket vi kan se effekten av efter den franska revolutionen under 1700-talet. Det ligger i deras DNA, jämfört med svenskarna, som inte har samma historia och demonstrationskultur i att våga säga ifrån.”

Du var ju den som stod bakom jättedemonstrationen den 22 januari förra året. Hur ska vi göra för att få till motsvarande stora demonstrationer i Sverige?

– ”Enligt min erfarenhet, så handlar det om vilken sakfråga som berörs. Det måste vara skarpt och tydligt hur man kommunicerar budskapet Är man tydlig så lockar det folk, men är man för svepande i sitt budskap blir det svårare. Det ska också vara något som är aktuellt som folk blir påverkade av. Ju mer smärta folk upplever, desto mer är de villiga att ansluta sig och skapa förändring, vilket fallet med vaccinpassen visar tydligt. Vi måste vara flexibla i framtiden och kunna manövrera efter vilka frågor som berörs och som är mest aktuella.”

Är sådana här demonstrationer ett tecken i tiden?

– ”Jag tror att det kommer bli mer av det även i Sverige. Det har visat sig vara ett effektivt sätt att få till en förändring. Historiskt har folket fått igenom reformer genom att tåga mot parlament och visa upp en stor numerär anslutning. Vi går mot ett kontrollsamhälle i världen och ju mer enade vi är, desto större framgångar kommer vi att nå, för detta är ett ’numbers game’ och det är i slutändan bara folket som kan skapa den förändring och revolution som kommer att krävas.”

Jättedemonstration mot vaccinpass, Stockholm den 22 januari 2022
Jättedemonstration mot vaccinpass, Stockholm den 22 januari 2022. Foto: Bennie Forss
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter