Nya jättereaktorn säkrar eloberoende

Den största kärnreaktorn i Europa är nu igång i Finland och kommer göra landet oberoende av elimport. Även om produktionen inte ökar för Sveriges del kommer det även innebära en lättnad för den svenska energimarknaden.

För första gången sedan 1980-talet har en ny reaktor startats upp i Norden. Det är reaktorn Olkiluoto-3 på det finska kärnkraftverket Olkiluoto som producerar regelbunden el. Inte nog med att det är den första nya reaktorn i Norden på nästan 40 år, det är även Europas största kärnreaktor, rapporterar Bloomberg.

Resan till att få reaktorn på plats har dock varit omständlig. Planen var ursprungligen att den skulle vara igång 2009, men det är först 14 år senare som den sätts i drift.

Säkrar en tredjedel av behovet

Den nya reaktorn har en kapacitet på 1 600 megawatt och kommer på egen hand att stå för 14 procent av det finska elbehovet. Tillsammans med de andra reaktorerna i Olkiluoto kommer kärnkraftverket i sin helhet att täcka upp ungefär 30 procent av behovet, rapporterar AFP.

Enligt Fabian Skarboe Rønningen, senior analytiker på norska Rystad Energy AB, kommer uppstarten av reaktorn innebära att de avbrutna energileveranserna från Ryssland inte längre känns av, samt att Finland kraftigt minskar sitt beroende av import från Sverige, skriver Bloomberg.

Sverige befinner sig också i planeringsstadiet för att bygga ut kärnkraften, men är inte där i nuläget. Däremot minskar belastningen på den svenska produktionen om man inte behöver exportera till Finland, samt att i krissituationer blir det lättare att kunna importera el från Finland.

Uppstarten av Olkiluoto-3 sker dock dagen efter att Tyskland stängt ned de sista av sina kärnkraftreaktorer, för att istället gå över till kolkraft, vilket Frihetsnytt rapporterade om. Det återstår att se hur det tyska behovet av elimport kommer se ut efter detta.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter