Nya lagar från 1 juli

Sveriges lagstiftningsprocess är grundlig och tidskrävande. Efter regeringsdirektiv och utredning med betänkande följer bland annat remissgranskning, lagproposition, lagrådsgranskning, utskottsgranskning och sedan antagande. Själva lagen träder sedan normalt inte i kraft förrän 1 juli eller 1 januari. Årets 1 juli bjöd på en del lagstiftningsnyheter.

Nya lagar träder i kraft 1 juli

SVT återger ett antal nya ikraftträdanden av lagar med allmänintresse.

Kravet på danstillstånd i icke-offentliga miljöer tas bort. Detta var en besynnerlig lag med rötter i en annan tid (1958) när offentlig dans ansågs vara ett socialt problem. Ingen politiker och inget parti har egentligen stått bakom lagen på många decennier, men ingen regering har heller ansett sig ha tid att göra det arbete som krävdes för att avskaffa lagen. Nu skedde det i alla fall, och ingen ska längre behöva förlora utskänkningstillståndet på en glömd ansökan om danstillstånd.

Kroppsvisitering vid högskoleprov införs. Kroppsvisitering regleras normalt strängt både i svensk lag och grundlag. Normalt har bara polis och tull fått genomföra kroppsvisitering genom undantagslagar. Högskoleprov ska normalt inte mäta regelrätta instuderade förkunskaper, utan vara färdighetsprov som inte är gynnsamma för fusk. Flera års erfarenhet av avancerat fusk bland annat genom radiokommunikation har nu dock alltså lett till denna motåtgärd.

Deltagande i en terroristorganisation blir ett speciellt utpekat brott i svensk strafflag. Det är en avvikelse från svensk rättstradition, som normalt inte pekar ut medhjälpsbrott annat än för andra brott under egen rubricering, som misshandel. Det blir förbjudet att på något sätt hjälpa en terroristorganisation, och att resa utomlands i syfte att utöva terrorbrott.

Vad som mera preciserat är en terroristorganisation klargörs ingenstans såvitt det går att upptäcka, men en grundlagsändring som trädde i kraft 1 januari i år undantar ”sammanslutningar som ägnar sig åt eller understöder terrorism eller vilkas verksamhet är av militär eller liknande natur eller innebär förföljelse av en folkgrupp på grund av etniskt ursprung, hudfärg eller annat liknande förhållande” från Sveriges föreningsfrihet.

Straffskärpningar speciellt med avsikten att komma åt gängkriminella införs för brotten grovt olaga tvång, olaga hot, grovt olaga hot, rån, utpressning och grov utpressning. (Givetvis träffar straffskärpningarna även dem som inte är just gängkriminella). Ett speciellt brott av nytt slag rubriceras också: brottet att involvera minderåriga i kriminalitet.

Undersköterskor får sin yrkestitel skyddad genom ett bevis från Socialstyrelsen. Övergångsregler gäller för den som redan är anställd. Man kommer nu att kunna vara undersköterska med skyddad yrkestitel ”oavsett vad chefen säger” – det kommer inte att gå att anställa en person med skyddad yrkestitel undersköterska som vårdbiträde av budgetskäl. Bara den som är undersköterska med bevis, får nu också vara fast vårdkontakt för en hemtjänstbrukare.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

 1. Vi skall vara medvetna om att vad som är ” terroristorganisation” avgörs av regimen , dess hantlangare och betalda knektar .
  Jag tycker att partier som släppt in över 2 miljoner vildar i mitt land är terrororganisationer.
  Bestar och illgärningsmän har översvämmat vårt rike.
  När vi får en riktig regering skall jag gärna arbeta 12 tim/dygn för att samla in bevis och fakta så dom ansvariga får möta rättvisan.


  Sonen och sonhustrun är på semester i Polen –jag har fått 20 bilder från olika ställen…—Krakow , Badstränder , Gdansk , —
  inte ett enda lömskt gäng som vill misshandla dig till döds , inga aggressiva blickar , ingen otrygghet alls…
  helt otroligt !!!
  Vi i Sverige har tvingats normalisera otryggheten.
  Dom enda med icke-vanlig klädsel är vänliga nunnor .
  Det är först när man ser hur det ser ut i normala länder som man inser hur jä*ligt vi har det . *=v.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter