Nya Studien: Så påverkades bebisar av restriktionerna

En irländsk studie visar att bebisars sociala utveckling kan ha fördröjts på grund av de nedstängningar och restriktioner som infördes under coronapandemin.

Studien ska ha jämfört bebisar vid 1-års ålder som fötts före och precis i början av nedstängningarna. Resultaten visar att gruppen bebisar födda i början av nedstängningarna kunde peka, vinka eller använda enstaka ord i mindre utsträckning än bebisar som fötts före. 

Isolering och ansiktsmask bidragande faktorer

Forskarna tror att resultatet kan bero på den sociala isolering som restriktionerna bidrog till, i form av minskade möjligheter för bebisarna att exponeras för personer utanför det egna hemmet.

Användandet av ansiktsmask ska också ha varit en bidragande faktor, då bebisar inte kan se sina föräldrar prata eller observera deras ansiktsuttryck när de använt mask.

Forskarna anser att man bör följa upp med nya studier när barnen når skolåldern för att fortsatt kunna studera biverkningarna av nedstängningarna.

Experter varnade tidigt

Många experter varnade tidigt att nedstängningar och restriktioner skulle ha en negativ påverkan på folkhälsan. Massmedia har dock inte velat lyfta dessa frågor utan snarare varit starkt bidragande till att stänga ner debatten och tysta kritiker av restriktionerna. Nu visar det sig att kritikerna till stor del hade rätt inom många områden gällande hanteringen av Covid-19.

Frihetsnytt kommer fortsatt följa utvecklingen inom detta ämne.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter