Nya terroristlagen ska igenom trots hård kritik

Den av både Lagrådet och allmänheten hårt kritiserade terroristlagen ser inte oväntat ut att bli verklighet. Nu ska det bli förbjudet att delta i eller stödja en terroristorganisations aktiviteter.

På torsdagen beslutade regeringen om att lägga fram propositionen till riksdagen om den sedan länge påbörjade terroristlagen. Man motiverar lagen med att vi sedan ett antal år lever under ett allt högre terrorhot.

Det är tämligen få människor i vårt land som skulle ha något att invända mot att sätta åt riktiga terrorister och deras medhjälpare, men det är långt ifrån bara utifrån kommande potentiella hot man tänker på i denna nya lag. Man gjorde till och med en grundlagsändring i höstas för att kunna få denna lag till stånd.

Sätt att få tyst på oppositionella

Denna lag kommer att möjliggöra för staten att sätta munkavle på många oppositionella röster, med hänvisning till ”hot mot rikets säkerhet”. Eller helst sätta dem bakom lås och bom. Detta ser vi tydliga tecken på, inte minst genom Säpos pressträff där de utmålade kritiker av makten och de styrande som potentiella terrorister. Manegen har bara krattats under en lång tid.

Några exempel på vad som blir straffbart är till exempel att ta hand om utrustning, sätta upp läger, ordna möteslokaler, administrera bostäder, passa barn, anordna aktiviteter, laga mat eller ansvara för transporter. Även finansiering av sådant deltagande blir straffbart, skriver DN. Fängelse i högst fyra år kommer bli straffet. Om brottet är grovt kan det uppgå till åtta år.

Vad kan tänkas utgöra terrorism?

Med terroristorganisation avses i dagens lagstiftning en ”sammanslutning av personer som begår eller på annat sätt medverkar till terroristbrott eller gör sig skyldiga till försök, förberedelse eller stämpling till terroristbrott”, och definitionen kommer förbli densamma. Däremot kommer det att vara upp till vårt icke oberoende rättssystem att avgöra vad som i det konkreta fallet är en terroristorganisation.

Motståndsrörelser som under en totalitär regim kämpar för att införa ett demokratiskt samhällsskick ska inte anses vara terroristorganisationer, har regeringen specificerat. Bedömningsfrågan landar istället på vad som definierar ”demokratiskt” och ”totalitär”.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter