Nya Zeeland kan censurera direkt på Facebook

Censurälskande regeringar har en direktlinje till anmälningsportal

Den krisdrabbade medieplattformen Facebook har gett Nya Zeelands regering direkt tillgång till en portal där de själva kan gå in och flagga för användarinnehåll som de vill ska tas bort från plattformen. Att tro att Nya Zeelands regering är ensam om förmånen får nog anses en smula naivt.

Facebooks censurportal är särskilt utformad för att statliga myndigheter ska kunna markera användarinnehåll till Facebook som de vill att de ska radera. Enligt The Intercept, som rapporterade om portalen i oktober, kan regeringspartner/andra myndigheter också använda portalen för att rapportera det de benämner som desinformation direkt till Facebook, rapporterar Reclaim the Net.

Svar från Nya Zeelands Inrikesdepartement

Används regelbundet för att radera ”desinformation”

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern är
glad över censurmöjligheterna. Foto: Wikipedia/
Ministry of Justice of New Zealand

Rapporter om liknande typer av överenskommelser mellan regeringar och techföretag om nedtagning av innehåll genom bakdörrar, har visat att regeringar regelbundet använder dem för att rikta in sig på lagligt innehåll, till exempel parodikonton, konton som ifrågasätter Covid-vaccinets effektivitet och så kallad valinformation.

Detta har Nya Zeelands regering offentligt gett sitt stöd till och premiärminister Jacinda Ardern har sagt att ”desinformation” bör regleras på samma sätt som vapen, bomber och kärnvapen.

Nya Zeeland är inte ensamma om direkttillgången

De flesta andra regeringar i världen har inte erkänt att de har tillgång till dessa censurportaler. Dock kom ett erkännande från Bidenadministrationen förra året att deras Surgeon General’s Office (sv. typ av folkhälsomyndighet) flaggar inlägg som Facebook ska censurera. I Intercept-rapporten hävdas att flera andra myndigheter i USA har tillgång till portalen, bland annat Department of Homeland Security (Inrikesdepartementet).

Vilka andra regeringar som har denna direktingång till att censurera användarinnehåll på Facebook framgår inte ännu men sannolikheten att det är de flesta, får nog anses som tämligen stor. Känt är också att den svenska socialistiska regeringen under våren 2018 hade möten med företrädare för bland annat Facebook.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter