Nyhetskanal får sändningsförbud i Israel – fler kan plockas bort

En ny lag innebär att nyhetskanalen Al Jazeera kommer få sändningsförbud i Israel efter påtryckningar från premiärminister Benjamin Netanyahu. Man menar att kanalen är ”partisk” i sin rapportering om Israel, och därför kommer kanalen blockeras i landet. Al Jazeera varnar dock att det kan få stora konsekvenser för pressfriheten.

Al Jazeera kommer att förbjudas i Israel då deras rapportering om bland annat krigföringen i Gaza anses vara partisk. Detta beslutade det israeliska parlamentet, Knesset. Det var bara 10 personer som röstade emot förslaget, och 70 röstade för. Bakom förslaget ligger premiärminister Benjamin Netanyahu, som skriver följande på X:

”Terroristkanalen Al Jazeera kommer inte längre att sända från Israel. Jag tänker agera omedelbart i enlighet med den nya lagen för att stoppa kanalens verksamhet”.

Kan beslagta utrustning

Sändningsförbudet innebär att Al Jazeeras redaktion i Israel tvingas att lägga ned, samt att landet har rätt att beslagta utrustning som används för att sända nyheter. Dessutom kommer kanalen att blockas på Internet så att ingen israel kan läsa nyheterna. Om detta rapporterar bland annat Aftonbladet.

Al Jazeera är dock starkt kritiska till nedstängningen, och menar att den nya lagen kan få som konsekvens att alla Israel-kritiska nyhetskanaler från utlandet censureras.

I slutet av förra året skadades Al Jazeeras byråchef i Gaza, Wael al-Dahdouh, i en israelisk attack. Samtidigt dödades kameramannen Hamza al-Dahdouh – byråchefens son – i attacken.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter