Nyhetssändning 1 augusti

UTRIKES

Ny högerallians bildad i Italien

Efter att Mario Draghis regering i Italien kollapsat och nyval utlysts till september har en allians bildats av de stora högerpartierna. I alliansen ingår nationalkonservativa partiet Italiens bröder, den tidigare vice premiärministern Matteo Salvinis högerpopulistiska parti Lega och affärsmannen Silvio Berlusconis Forza Italia. Den Bonnierägda nyhetsbyrån TT påstår att alliansen är splittrad, meningslös, drabbad av avhopp och inte kan komma överens om vem som ska vara premiärminister – trots att alliansen, enligt internationella medier, redan är överens om att det parti som får flest röster också får besätta rollen som premiärminister.

Åklagare i Brasilien rädda att Bolsonaro-vänlig info sprids

Åklagare i Brasilien har bett WhatsApp att skjuta upp lanseringen av tjänsten Communities. Anledningen är att den kan möjliggöra spridning av så kallade ”fake news”, vilket påstås gynna den högerpopulistiske presidenten Jair Bolsonaro. Att myndigheterna väljer att strypa informationsflödet av rädsla för att ”fel” information når ut till väljarna, verkar dock inte vara lika bekymmersamt.

Har multivaccinerade Biden covid?

USA:s president Joe Biden påstod förra veckan att han lider av cancer, vilket lyckligtvis visade sig vara falskt alarm. En serie PCR-tester morgon och kväll ska nu förhoppningsvis skapa klarhet i frågan om den femfaldigt vaccinerade presidenten dock har drabbats av Covid19.

Kan Ryssland åter mäkla fred mellan de forna Sovjetstaterna?

Under lördagen anklagade Azerbajdzjan sitt grannland Armenien för att ha beskjutit enklaven Nagorno-Karabakh, ett område som de båda länderna har tvistat om i över 30 år. Armenien nekar till anklagelserna och förnekar händelsen helt och hållet. Spänningen mellan länderna är svår och incidenten kommer att spä på konflikten ytterligare. Det är inte första gången som tvisten om området leder till våldsamheter. År 2020 utbröt ett sex veckor långt krig ut mellan de två länderna, då Azerbajdzjan tog kontroll över delar av territoriet. Det var först när Ryssland gick in som medlare som de två före detta Sovjetstaterna slöt fred.

Ryssland vill att FN utreder anklagelser om krigsfångars död

Ryssland vill att FN ska utreda hur ukrainska krigsfångar har dött under fångenskapen hos proryska separatister. Enligt Reuters har Ryssland och Ukraina riktat anklagelser mot varandra för att ligga bakom en missilattack i fredags som dödade tolv ukrainska krigsfångar i staden Olenivka, som ligger nära fronten i östra Donetsk. Ryssarna har publicerat en lista över 50 döda och 73 skadade ukrainska krigsfångar, vilka ska ha fallit över för en ukrainsk missilattack med amerikanska vapen. Ukraina å sin sida hävdar att det är ryssarna själva som genomfört attacken för att dölja missförhållanden i fängelset. För att få ett slut på oklarheten vill nu Ryssland utreda det hela och har bjudit in experter från Förenta Nationerna och Röda Korset.

INRIKES

Även unga svenskar vill ha kontanterna kvar

Enligt en undersökning från Sifo vill 81 procent av svenskarna behålla kontanter som betalmedel. Det är framförallt yngre människor som blivit mer positiva till kontanter. I åldersgruppen 18 till 29 år vill 72 procent behålla kontanterna, en siffra som kan jämföras med 56 procent år 2018. Utöver den opinionsbildning som bedrivits av alternativmedia och gruppen ”Kontantupproret”, är det sannolikt Rysslands invasion av Ukraina tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps uppmaningar att ha kontanter hemma som krisberedskap, som fått svenskarna att inse att de vill ha dem kvar.

Privata uppgifter aldrig säkra hos staten eller storföretagen

En hackergrupp hävdar att de kommit över privat information om cirka en miljard människor genom att hacka en kinesisk statlig databas. Den kände integritetsförespråkaren Carl Lundström, medgrundare till fildelningssajten The Pirate Bay och numera skribent på Frihetsnytt, påpekar det faktum att en användarens personliga uppgifter aldrig kommer att vara säkra varken hos storföretag eller staten och att det är dags att var och en börjar ta ansvar för sin egen integritet och rätt till anonymitet.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

Enorma mängder vaccin kasseras

WHO presenterar nya vaccinriktlinjer