Nyhetssändning 1 juli

UTRIKES

Utlämningsavtal skrivet med Turkiet

Nyligen bekräftades det att Sverige har skrivit på ett avtal med Turkiet för att få gå med i krigsalliansen Nato. Det spekuleras just nu kring hur bindande avtalet egentligen är och när Sverige kommer att lämna ut alla de kurder som Turkiet tidigare krävt. Den politiska vilden Amineh Kakabaveh kallar beslutet att gå Turkiet till mötes för ytterst oroväckande.

EU förbjuder fossildrivna bilar från år 2035

Tidigare i juni gick EU vidare med att förbjuda försäljning av fossildrivna bilar år 2035, därefter ska alla bilar som säljs vara eldrivna. Beslutet blev hårt kritiserat redan vid omröstningen och nu ställer sig 5 medlemsländer på tvären. Italien, Portugal, Slovakien, Bulgarien och Rumänien vill försena EU:s plan med minst 5 år. Vidare ställer sig många experter och forskare frågande till om Elbilar överhuvudtaget är miljövänligare än fossildrivna bilar.

Morgan Johansson kritiserad av företagsvärlden för okunnighet

Justitieminister Morgan Johansson får återigen hård kritik efter sitt uttalande om dieselstölderna som FrihetsNytt tidigare rapporterat om. Nu senast målas Johansson ut som ”Okunnig och värdelös” från en enig företagsvärld. Bland annat stämmer Marcus Dahlsten, VD för transportföretagen och Lars Quander, VD för Transportcentralen in i kritiken mot Johansson.

Regeringens nya valfläsk: Utvisning och återvandring

Regeringen har gett migrationsverket i uppdrag att öka antalet utvisningar samt att planera för center för återvandring. Dessutom ska migrationsverket ha fått som mål att lyckas verkställa 50 procent av de utvisningar som beslutas. Beskedet mottas som positivt men tolkas även av flera som valfläsk och ett sätt för regeringspartierna att stjäla röster från partier som Sverigedemokraterna och uppstickarpartier som Alternativ för Sverige. Bland annat hävdar kritiker att regeringen skapat problemen i Sverige och att de nu försöker locka röster genom att framstå som att de tänker lösa problemen.

Höjningen av räntan slår hårt mot hushållen

Riksbanken höjde igår styrräntan till 0,75%. Investmentbanken Carnegie bedömer att Riksbanken kommer att höja räntan med upp till 2 procent de närmaste tre åren för att stävja den inflation som idag överstiger 6 procent. Höjningen av styrräntan kan komma att slå hårt mot svenska hushåll, framförallt om den fortsätter höjas som Carnegie förutspår. Den höga inflationen kommer dels på grund av Europas sanktioner mot Ryssland som hittills har skadat Europa och dess befolkning men som till synes är verkningslösa mot Ryssland.

Sverige på andra plats i innovationsligan

Sverige rankas på andra plats i världen när det gäller innovation medan första platsen innehas av Schweiz. Göran Marklund på Vinnova säger att det beror på vår svenska kultur. Sverige har i historien varit en uppfinnarnation som präglats av nytänkande, innovation och framåtskridande forskning. Svenskar har en rad stolta uppfinningar som påverkat världen däribland, dynamiten, kylskåpet, tändstickan, ångturbinen, pacemakern och temperaturskalan Celsius. Listan kan göras lång på uppfinningar men även på forskare och personer som Alfred Nobel och Carl Von Linné.

Sverige tog världsrekord i stavhopp

Igår tog svensk-amerikanen Armand Duplantis nytt världsrekord i stavhopp utomhus. Det var under Diamond League-tävlingen på Stockholms stadion som den 22:åriga Duplantis hoppade 6 meter och 16 centimeter på andra försöket.Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter