Nyhetssändning 1 november

UTRIKES

Stora organisatoriska förändringar väntar för Twitter

Elon Musks köp av Twitter gick häromdagen och redan nu genomför han radikala förändringar i företaget. Efter att ha sparkat VD:n och hela styrelsen är Elon Musk nu ensam styrelsemedlem och självutnämnd VD. De senaste förändringarna vittnar om att Elon Musks köp av Twitter kommer förändra plattformen för alltid och att yttrandefriheten får en central roll. Det dröjde inte länge förrän Twitter-användarna började märka skillnader vid användandet av appen. En av de mest uppenbara åtgärderna är återställandet av artisten Kanye Wests konto. Många Twitter-användare hoppas nu på att Twitter även ska återställa kontona för Donald J Trump, Jordan B Peterson och Alex Jones med flera. Vidare rapporterar flera medier om att Musk kan komma att sparka ungefär 25 procent av de anställda i en första vända av uppsägningar. Musks övertag av Twitter är en mycket positiv nyhet för alla som värdesätter yttrandefrihet och kanske första gången i världshistorien som en enda person har makten att förändra ett system inifrån så radikalt som han verkar vilja göra. Många hoppas nu på att Twitter ska bli den plattform som tvingar de andra att rätta in sig i ledet och återinföra yttrandefrihet för alla.

Benjamin Netanyahu ställer åter upp i Israeliska valet

Israels förre president Benjamin Netanyahu ställer upp i nyvalet i hopp om att göra comeback som premiärminister. Israel har plågats av nyval de senaste åren och har haft hela 5 val på mindre än 4 års tid. 

INRIKES

Näringslivet: Avskaffa plast- och elektronikskatten

Tidningen Näringslivet (TN) går igenom skatter som den nuvarande regeringen skulle kunna avskaffa. Tidigare har regeringspartierna och Sverigedemokraterna kritiserat just dessa skatter men om de nu, när de väl själva sitter vid makten, ska göra slag i saken och avskaffa dem återstår att se. Flera av skatterna anses overksamma och fungerar istället endast som ett sätt för staten att få in stora summor skattemedel. Ett exempel är elektronikskatten som infördes den 1 juli 2017. Skattens syfte var att minska antalet skadliga kemikalier i samhället men när Kemikalieinspektionen utvärderade den 2020, framgick det att skadliga kemikalier inte hade minskat, därav anser TN att skatten borde slopas. En annan skatt som kritiseras är plastpåseskatten som infördes den 1 maj 2020. Skatten infördes som en del av den dåvarande regeringens arbete för att uppnå Sveriges miljömål och förbrukningsmål för plastbärkassar. Enligt EU:s direktiv skulle medlemsstaterna i EU minska förbrukningen av tunna plastbärkassar. Runar Brännlund, professor emeritus i nationalekonomi, säger att: ”Det är väldigt oklart vilket miljöproblem man vill komma åt. De svenska plastbärkassarna är i regel gjorda av förnyelsebara material och vi har tidigare sett att de använts flera gånger innan de blir soppåsar. Det är inte speciellt förvånande att konsumtionen nu har flyttats till avfallspåsar och papperspåsar då de är obeskattade”.

ÖB Micael Bydén öppnar för kärnvapen

Sveriges Överbefälhavare Micael Bydén öppnar för kärnvapen på svensk mark. Det var på en presskonferens tidigare under dagen som Micael Bydén fick frågan om Sverige kan komma att husera kärnvapen från krigsalliansen Nato på svenska mark. Bydén svarade att det inte finns några förbehåll mot det. Under pressträffen sa Bydén även att Ryssland såg Sverige som en del av Ukrainakonflikten, vilket bekräftar det många kritiker länge påstått. Att ju mer vapen och stöd Sverige ger Ukraina desto större blir hotbilden mot oss. När Sverige nu ansöker om medlemskap i krigsalliansen Nato och dessutom öppnar för kärnvapen gör det sannolikt att hotbilden blir än större. Flera kritiker har hävdat att det bästa Sverige skulle kunna göra är att satsa på sitt eget försvar.

Företagskonkurserna i Sverige ökar

Antalet företagskonkurser i Sverige ökar i snabb takt visar nya siffror från UC. Konkurserna ökar snabbast i norra Sverige trots lägre elpriser. Anledningen till den ökade mängden företagskonkurser anses vara den stigande inflationen och en ökad osäkerhet från företagens sida vad gäller elpriser under vintern. Även drivmedelspriserna kan spela in i bilden eftersom många företag i norr är beroende av att transportera sina produkter långväga innan det når konsumenten.

Rekordhögt dieselpris i oktober

Dieselpriset har aldrig varit så högt som det var under oktober månad i Sverige. Snittpriset för diesel låg på hela 27,6 kronor litern och 21,57 kronor för bensin. Trots rekordsiffrorna nyttjar inte regeringen det tillfälliga undantaget från energiskatten som EU beviljat. 

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter