Nyhetssändning 12 september

VALSPECIAL

Dramatik under valkvällen

Gårdagens valvaka bjöd på stor dramatik. Kvällen började i moll för det högerkonservativa blocket då både TV4 och SVT:s opinionsundersökningar visade på rödgrön vinst vilket såg ut att hålla i sig när rösträkningen väl började. Vid midnatt hade dock högerblocket tagit sig förbi och ser nu ut att kunna bilda regering. Först på onsdag då sent inkomna förtidsröster och utlandsröster räknats blir valresultatet definitivt, men få tror på en förändring till de röd-grönas fördel. Mer troligt är att högerblocket får ytterligare ett mandat.

Valets vinnare och förlorare

Valets stora vinnare är Sverigedemokraterna som ökade med knappt 3 procentenheter till 20,6 procent, vilket betyder att SD nu är Sveriges näst största parti med god marginal till Moderaterna som får finna sig i att petas ned till tredje plats. Centerpartiet är valets stora förlorare då nästan var fjärde väljare övergav partiet jämfört med riksdagsvalet 2018. Valets vinnare Jimmie Åkesson uttrycker ambition att vara med i regeringsbildningen, vilket statsministerkandidaten Ulf Kristersson innan valet varit negativ till. Liberalerna har också ställt sig emot att låta SD ingå i en regering med Moderaterna, så nu börjar sannolikt en lång process av förhandlingar och kompromisser mellan partierna hur man ska lösa regeringsbildningen.

En del valfusk

Under valdagen kom rapporter fram om valfusk från flera delar av landet. Valfusket riktar sig främst mot de oppositionella partierna utanför Riksdagen: Alternativ för Sverige, Malmölistan och Örebropartiet, men även Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna har fått sina valsedlar bortplockade, gömda blanda andra partiers valsedlar eller inte framlagda alls. Det återstår att se hur detta påverkar valresultatet.

Framgångar för muslimsk politik
Det muslimska partiet Nyans noterade stora framgångar i områden som styrs av kriminella klaner som Rosengård, Rinkeby och Bergsjön. Som det verkar var det de muslimska väljarnas flykt från socialdemokraterna till Nyans som avgjorde valet. Nyans som siktade på ett riksdagsmandat som skulle ha tagits genom att erhålla över 12 procent av rösterna i Malmö misslyckades med knapp marginal.
Övriga partier
Än så länge är det för tidigt att säga exakt hur många röster de olika partierna utanför riksdagen lyckas samla in. Under valmyndighetens hemsida får ”Övriga partier” 1.5 procent av rösterna, där just partiet Nyans beräknas har fått en majoritet av dessa. Det återstår att se hur många procentenheter som kommer fördelas bland partier som Alternativ för Sverige, Knapptryckarna och Medborgerlig Samling. Dock beräknas Feministisk Initiativ och Piratpartiet, ha tappat röster. Örebropartiet verkar ha ökat sina mandat både i kommun och region i Örebro. Partiledaren Markus Allard har gjort sig känd bland annat genom att kritisera övriga partirepresentanter i Örebro kommun för deras slöseri med skattepengar.
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter