Nyhetssändning 14 oktober

UTRIKES

USA anklagas av Ryssland att ha hotat FN:s medlemsländer

USA anklagas för att ha hotat FN:s medlemsländer att ge sin röst för att fördöma Rysslands annektering av Ukraina. Anklagelsen kommer från Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov som säger att resultatet i omröstningen är en följd av utpressning och hot från USA. Rysslands FN-representant, Vassily Nebenzia, instämmer i anklagelsen och påstår att ledare från flera länder har vittnat om hot och politisk bestraffning om de inte röstar för fördömandet. Huruvida hot faktiskt har förekommit är svårt att avgöra eftersom både Lavrov och Nebenzia är representanter för Ryssland och därmed kan anses vara partiska.

Storbritanniens finansminister får sparken

Storbritanniens premiärminister Liz Truss sparkar finansministern Kwasi Kwarteng. Det är efter att finansministern presenterat det uppmärksammade tilläggsbudgetförslaget som beskedet kommer. Budgetförslaget fick motta enorm kritik när det presenterades och sågades totalt av ekonomer världen över. När Kwazi Kwarteng nu får sparken är han den finansminister med näst kortast tid på posten någonsin.

INRIKES

Sveriges nya regerings löften

På förmiddagen idag presenterades Sveriges nya regering av den föreslagne statsministern Ulf Kristersson. Den kommer som väntat att bestå av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna dock med blockets största parti, Sverigedemokraterna, som ett samarbetsparti i riksdagen utan ministerposter. Några av de nya löftena är en dubblering av straffen för gängkriminella, skärpta straff för sexual- och våldsbrott, avskaffande av mängdrabatten för brottslingar över 18 år, minskad invandring, utbyggnad av kärnkraften och en minskning av reduktionsplikten för biobränsle till EU:s lägstanivå på sikt. Val av ny statsminister kommer att hållas på måndag klockan 11.

Industrimannen Karl Hedin friad i hovrätten

Svea Hovrätt meddelade idag att industrimannen Karl Hedin frias i den uppmärksammade jaktbrottshärvan. Rättsprocessen började för över 4 år sedan när Hedin blev anklagad för att illegalt ha skjutit en varg. Rättsprocessen varade ända fram till 2021 då han blev friad i tingsrätten. Ett och ett halvt år senare tog hovrätten åter upp åtalet efter att åklagaren överklagat domen. Enligt Karl Hedin har rättsprocessen präglats av rättsövergrepp. Bland annat satt han 31 dagar i häkte vilket är mycket ovanligt med hänsyn till brottet han misstänktes för. Hedin har även sagt att han utsattes för sömntortyr under tiden han satt häktad. I en kommentar till FrihetsNytt säger han att han upplever att han trakasserats i fyra år och att han hoppas att en ny justitieminister ska granska åklagarmyndigheten.  

Arbetsförmedlingen råkade avslöja hemliga identiteter

Omkring 250 personer med skyddad identitet kan ha fått sina identiteter avslöjade av Arbetsförmedlingen. Det var efter att Arbetsförmedlingen av misstag råkat skicka ut brev till personernas gamla adresser som många nu riskerar att få sina identiteter avslöjade. Enligt polismyndigheten får man skyddad identitet om man Citat ”är utsatt för särskilt allvarlig brottslighet som riktar sig mot ditt liv, din hälsa, frihet eller frid” Slutcitat. Arbetsförmedlingens presschef Hans G Larsson säger att man ser väldigt allvarligt på det som skett. Fortfarande vet man inte hur många som har drabbats av misstaget och vilka konsekvenser det får för enskilda personer som fått skyddad identitet.

Naturvårdsverket drabbat av dataintrång

I onsdags upptäckte Naturvårdsverket att de drabbats av ett dataintrång och tvingades därefter stänga ner sitt IT-system. I och med dataintrånget kan samtliga Sveriges jägare med jaktkort eller jägarbevis ha läckts. Förvaltningschefen på Naturvårdsverket Håkan Svaleryd säger till SVT att de fortfarande inte vet om uppgifterna har läckts men att de inte kan utesluta risken. Generalsekreteraren på Svenska jägareförbundet, Dag Lidén, ser mycket allvarligt på att uppgifterna kan ha kommit ut. Om samtliga 300 000 svenska jägares identiteter har läckt och kommit i händerna på kriminella eller i värsta fall främmande makt, är det oerhört allvarligt. Naturvårdsverket uppger att ingen information har raderats eller förvanskats enligt IT-experterna som jobbar på att ta reda på vad som hänt och att säkra upp systemen. Vilka uppgifter som kan ha kommit ut vill man inte kommentera under pågående utredning. Fortfarande ligger delar av it-systemen nere, till exempel e-post och jägarregistret. Verket hoppas att registret ska vara igång igen under nästa vecka.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter