Nyhetssändning 14 september

UTRIKES

Google och Meta får dryga böter i Sydkorea

Techjättarna Google och Meta har bötfällts i Sydkorea för att ha brutit mot landets integritetslagar. Utan användarnas medgivande har bolagen samlat på sig och analyserat information om deras beteenden och intressen. Google får böta 520 miljoner kronor, och Meta 230 miljoner kronor. Google kan även komma att stämmas i Storbritannien på höga belopp för konkurrensbegränsande beteende på sin digitala annonsmarknad.

Abortlagar ändras i West Virginia

Delstaten West Virginia i USA har godkänt en lag som i huvudsak förbjuder abort förutom i medicinska nödfall. Kvinnor som blivit gravida efter våldtäkt eller incest får möjlighet att genomföra abort fram till åttonde veckan och för minderåriga finns möjligheten fram till vecka 14 under förutsättning att de polisanmäler övergreppet, rapporterar Svenska Morgonbladet. Totalt 13 amerikanska delstater har infört lagar som helt förbjuder abort sedan USA:s högsta domstol gjorde detta möjligt i juni.

INRIKES

Preliminärt valresultat i kväll

Ett preliminärt valresultat kommer att presenteras under kvällen rapporterar Valmyndigheten. Av allt att döma blir det ett regeringsskifte i Sverige men ingenting är ännu helt klart. Högerblocket leder i nuläget med ett mandat och 47 000 röster. Merparten av dessa onsdagsröster är sena förtidsröster och vissa sena röster från utlandet, samt över 90 000 ogiltigförklarade röster som kan bli giltiga vid länsstyrelsens kontrollräkning.

Centerpartiet tappade stort – får Annie Lööf sitta kvar?

Valets stora förlorare Centerpartiet tappade röster i både riksdagsval och i nästan alla kommuner. Ett antal centerpartistiska kommunpolitiker anser att partiets tillbakagång till stor del beror på den kraftiga vänstersväng partiet tagit. I Kiruna tappade Centerpartiet hela 23,2 procentenheter och nu lyfts frågan om behovet av centerledaren Annie Lööfs avgång från flera håll inom partiet.

Påverkanskampanjer för partiet Nyans

Utländska aktörer har bedrivit påverkanskampanjer för att locka väljare att rösta på Nyans under valet 2022. Enligt uppgift ska det vara samma aktörer som spridit propaganda om att svenska socialtjänsten kidnappar barn med utländsk bakgrund, samt hetsat muslimska grupper att göra upplopp mot Rasmus Paludans koranbränningsaktioner i påskas. Påverkansoperationerna ska ha bedrivits på Facebook och på ett Youtube-konto med 15 miljoner följare, som drivs av personer från Turkiet. Det återstår att se hur dessa aktioner har påverkat valresultatet för Partiet Nyans.

Inflationen högre än prognosen

Inflationen steg mer än väntat i augusti och landade på 9,0 procent, enligt nya siffror från SCB och är den högsta siffran sedan 1991. Inflationstakten i juli låg på 8,0 procent men kraftigt stigande elpriser är orsaken till den höga inflationen i augusti, säger Mikael Nordin, prisstatistiker på SCB. Samtidigt faller idag Stockholmsbörsen efter gårdagens ras på Wall Street som utlöstes av en högre amerikansk inflationstakt än väntat.

Missnöjd personal på sjukhus i Arvika

Missnöjet bland personalen på Arvika sjukhus är stort och har föranlett ett brev till regionens politiker, tjänstemän och chefer. I brevet beskrivs en personalflykt från sjukhuset och att det saknas personal på alla nivåer från läkare och sjuksköterskor till servicepersonal och man kräver snabba åtgärder för att komma tillrätta med problemen, skriver Nya Wermlands-Tidningen.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter