Nyhetssändning 15 augusti

UTRIKES

Salman Rushdie allvarligt kvivhuggen

Den kontroversielle indisk-brittiske författaren Salman Rushdie knivhöggs allvarligt i fredags under ett framträdande utanför New York. Rushdie skulle ha hållit ett litterärt föredrag då han attackerades uppe på scenen av en man i svart mask som knivhögg honom flera gånger i bland annat halsen. Säkerhetspersonal och publik kunde snabbt frihetsberöva gärningsmannen. Enligt uppgift är Rushdie inte längre beroende av respirator men är fortsatt allvarligt skadad.
Det var på 1980-talet som Salman Rushdie drog på sig en muslimsk dödsdom från Irans dåvarande religiöse ledare Ayatollah Khomeini för sin bok Satansverserna. Den iranska regeringen lämnade idag ett uttalande om att landet inte har något med attacken att göra.
Samtidigt toppar försäljningen av Rushdies böcker säljlistorna.

INRIKES

Säpo vill ha mer insyn på sociala medier

Säkerhetspolisen vill att det ska bli lättare att söka igenom sociala medier för att kunna komma åt brottslighet. Dagens krav på att det ska kunna kopplas till terrorism och spionage är begränsande enligt Säpo, som vill ha betydligt större tillgång till enskildas information.

Ytterligare en pedofilskandal i Centerpartiet
Petter Westlund, ordförande i Centerpartiet Kungsör, har hastigt lämnat politiken efter att han blivit avslöjad av pedofiljagarsajten Dumpen. Westlund har på nätet sökt kontakt med barn och trott att han chattat med dem när det istället var personer från Dumpen. När Westlund insåg sitt misstag valde han att snabbt och tyst lämna politiken. Centerpartiet har diskret raderat informationen om honom från deras hemsida.
400 miljoner kronor till valkampanjandet
Svenska politiska partier lägger tillsammans närmare 400 miljoner kronor, av mestadels skattepengar, på årets valkampanjer, visar en rundringning som SVT har gjort. Mest pengar spenderar Socialdemokraterna med 100 miljoner kronor, medan Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet står för den största budgetökningen jämfört med förra valet.
M tror att ADHD-diagnos kan hindra gängkriminalitet

Moderaternas finansborgarråd i Stockholm Irene Svenonius vill snabbtesta skolklasser i invandrartäta områden för funktionsstörningen ADHD. Ambitionen med detta är att kunna medicinera bort gängkriminalitet. Partiet föreslår att hela skolklasser ska kunna genomgå ett snabbtest och de som då ger utslag för ADHD skickas vidare för en större utredning. Detta ska ske redan vid 5 års ålder, men testningen skall dock vara frivillig.

Sverige störst exportör av el i Europa

Sverige har gått om Frankrike och är nu Europas största nettoexportör av el, rapporterar Reuters. De som bor i norra Sverige behöver inte oroa sig för någon större prischock, menar Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på energikonsultbolaget Merlin & Metis. Men för elanvändarna i Sveriges två sydliga elområden kommer nog vintern bli rekorddyr, säger Holtz.

Svenska politiker har sjabblat bort ett stabilt elsystem”

Chefsekonomen Michael Grahn på Danske Bank, säger att ”svenska politiker har sjabblat bort ett elsystem som tidigare var stabilt”, skriver han på Twitter, apropå nyheten om att Sverige är det största exportlandet av el i Europa. ”Inte undra på att elpriserna är skyhöga i Sverige när vi exporterar den el som både svenska företag och konsumenter så väl behöver” fortsätter Michael Grahn.


Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter