Nyhetssändning 15 juli

UTRIKES

Ukrainavapen i kriminellas händer

EU varnar nu för att en del av de vapen som västvärlden har skickat till Ukraina har kommit på avvägar och riskerar att dyka upp bland kriminella i Europa. Nu ska EU-ländernas inrikes- och migrationsministrar mötas för att diskutera hur situationen med vapnen ska hanteras. Sveriges inrikesminister Anders Ygeman har föreslagit att man ska köpa tillbaka vapnen från de kriminella för att sedan förstöra dem. Vad kostnaden kan tänkas bli nämns inte, ej heller om det är skattebetalarna som ska stå för notan.

Protester i Panama mot samhällseliten

Protesterna mot samhällseliten i Panama fortsätter och gick igår in på sin tolfte dag. Medborgarna demonstrerar mot korruption och kraftigt stigande priser på bland annat drivmedel. I demonstrationerna har budskap som ”Korruptionen förskingrar min nation” och ”Var är pengarna?” varit vanligt förekommande.

Franska partier gör gemensam sak mot regeringen

Frankrikes parlament röstade i onsdags ner regeringens förslag om förnyade Covid-pass. De tre stora oppositionspartierna Nationell Samling, Republikanerna och Det okuvliga Frankrike röstade emot den sittande regeringen med 219 röster mot 195. Att dessa tre partier gick samman förvånar många eftersom Nationell Samling är högerpatriotiskt och Det okuvliga Frankrike är vänsterpatriotiskt. Det vill säga står på två helt olika ideologiska grunder men valde att gå samman för friheten.

Italiens taxichaufförer strejkar mot avreglering

Italiens taxichaufförer protesterar mot globaliseringsåtgärder. Protesterna beskrivs som vilda och utbröt efter att dokument läckt från företaget Uber som visade att de bedrev ett massivt lobbyarbete för att få Europiska länder att avreglera taximarknaden. Avregleringen skulle i praktiken göra en stor majoritet av Italiens nuvarande taxichaufförer arbetslösa eller tvingade att acceptera ännu lägre löner.

Inflationen i USA skyhög

USA:s inflation var under juni uppe på 9,1 procent. Stigningen anses vara väldigt hög och var inget som experterna hade förutsett. Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank, säger att inflationen kommer stiga ännu mer under juli. Tendenserna till en stor inflationsökning kan ses runt om i hela Europa.

INRIKES

Inflationen i Sverige rusar

Även i Sverige rusar inflationen och var under juni uppe på 8,5 procent som är den högsta uppmätta inflationen sedan finanskrisen 1991. Priserna har ökat i samhället och det senaste året har matpriserna stigit med 11 procent, elen 40 procent och drivmedlen 54 procent. Många bedömare hoppas nu att inflationen ska halveras under 2023 men andra bedömer att den kommer att öka betydligt mer innan den återtar mer normala nivåer. Den ekonomiska tillväxten påverkas också av inflationen och Sverige förutspås få sämst tillväxt i hela EU.

EU-kommissionen riktar stark kritik mot Sverige

EU-kommissionen riktar stark kritik mot Sveriges arbete mot bland annat korruption. Kommissionen lyfter problemet med att myndigheter som ger ut bidrag till olika organisationer gynnar de som står makten nära i åsikter och politisk övertygelse. Detta märkliga agerande gällande civilsamhällets finansiering har fått EU-kommissionen att agera. Sverige får nu 1 år på sig att åtgärda de brister kommissionen påpekat annars riskerar Sverige att ställas inför rätta i EU-domstolen.

Palaestra Media lanserar ny dokumentär

Palaestra Media och dokumentärfilmaren Jonas Nilsson släpper snart en ny dokumentärserie. Serien kommer att ta upp frågor kring trosuppfattning inom kristendomen i Sverige och inom Svenska Kyrkan. Jonas Nilssons dokumentärfilmer har fått stor uppmärksamhet vid tidigare lanseringar.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter