Nyhetssändning 16 juni

Utrikes

Turkiet hotar fördröja Sveriges Nato-ansökan

Turkiet hotar att fördröja Sveriges Nato-ansökan med ett år om inte Sverige upphör med att stödja vissa kurdiska grupper. Den svenska regeringens handlingsutrymme är begränsat, eftersom statsminister Magdalena Andersson vägrar att ändra svenska utlämningslagar enbart för att tillgodose kraven från den turkiske presidenten. Att den socialdemokratiska regeringen behövde stöd från den kurdiska riksdagsledamoten, Amineh Kakabaveh, för att klara sig i den snäva misstroendeomröstningen mot justitieminister Morgan Johansson, bedöms vara till nackdel i förhandlingarna med Turkiet.

Påven upprepar: Den ryska invasionen är Natos fel

Påven Franciskus uttryckte i tisdags i en intervju i jesuittidningen La Civiltà Cattolica, att den ryska invasionen på något sätt är provocerad. Han upprepade även ett tidigare uttalande att en av anledningarna till kriget är Natos aggressiva retorik och framflyttningar mot den ryska gränsen. Uttalandet väcker ilska i västvärlden men från andra håll kommer uppmuntran om att Påven breddar bilden av konflikten.

Europadomstolen stoppade deportering av illegala migranter

Europadomstolen för mänskliga rättigheter stoppade i tisdags ett flygplan som var på väg till Rwanda lastat med illegala migranter. Storbritanniens inrikesminister Priti Patel försäkrar dock att deportationerna kommer att fortsätta som planerat och att förberedelserna redan har börjat. Planet stoppades strax innan avfärd genom en snabbdom där flera av de illegala invandrarna omplacerades. Patel säger att ”Denna regering kommer inte att avskräckas från att göra det rätta på grund av juridiska prövningar i sista minuten. Vi kommer inte heller att tillåta mobbar att blockera avvisningarna”

Inrikes

Specialgrupp hos Google övervakar ”säkerheten” i svenska valet

En specialgrupp hos Google ska övervaka ”säkerheten” i det svenska riksdagsvalet och motverka desinformation. Den amerikanska sökjätten har inrättat ett särskilt valteam bestående av internationella experter och svenska Googlemedarbetare, och ska även fördjupa sitt samarbete med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Myndigheten för psykologiskt försvar. Google är välkända för att inte respektera integriteten hos sina användare och att inte tillämpa yttrandefrihet på sin plattform. Vad Google kan tänkas bidra med är oklart men oro har väckts att Google ska påverka valet positivt för politiskt korrekta partier och försvåra för övriga.

Svenska medier erkänner: Allt vi skriver om Nato är propaganda

Svenska medier rapporterar nu att ”Allt vi skriver om Nato och deras krig är propaganda”. Sveriges Television och Dagens Nyheter erkänner sensationellt att deras rapporteringar om Nato och dess krig är propaganda. Samtidigt beklagar de båda medierna sig över att folkets förtroende gentemot dem har sjunkit. Dagens Nyheter erkänner vidare att de medvetet ökar betydelsen av vissa nyheter när den i själva verket är av mindre vikt.

Joakim Lamotte slutar på grund av hot

Frilansjournalisten Joakim Lamotte berättade igår via Facebook att han nu kommer att avsluta sitt journalistiska arbete. Lamotte höll under gårdagskvällen också en livesänding på Instagram där han meddelade att han nu lägger ner sin verksamhet efter nästan 20 år i yrket. Anledningen säger han, är att hans familj, släktingar och vänner ideligen råkar ut för allvarliga hot till följd av hans rapporteringar. Lamottes tillkännagivande togs emot med sorg och ilska över maktens oförmåga att skydda landets journalister, något som också Lamotte bekräftade i sin livesändning som en av anledningarna.

Svensk regeringscirkus fortsätter – Budgeten nedröstad

Den svenska regeringscirkusen fortsätter. Socialdemokraternas vårändringsbudget gick inte igenom och nu väntas de lägga fram en ny budget till imorgon fredag. Det råder osäkerhet om denna budget kommer att röstas fram eftersom den politiska vilden Amineh Kakabaveh ställer nya känsliga ultimatum i egenskap av sin vågmästarroll i riksdagen. Den 2 juni rapporterade FrihetsNytt om att förtroendet för svensk politik minskat kraftigt efter regeringskrisen med Morgon Johansson och om detta fortsatta kaos kommer att öka förtroendet är föga troligt.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter