Nyhetssändning 17 augusti

UTRIKES

Planerna för rysk rymdstation visades upp

Som Frihetsnytt tidigare rapporterat kommer Ryssland att lämna det internationella rymdsamarbetet ISS för att bygga en egen rymdstation. På en mässa för militärindustrin presenterade den ryska rymdstyrelsen Roscosmos en modell över hur den planerade rymdstationen kan komma att se ut. När stationen är klar ska fyra kosmonauter ha plats att arbeta på den. Hela bygget förväntas vara färdigställt omkring år 2030-2035. 

Google döms i Australien för vilseledande information
Google döms av den federala domstolen i Australien till att betala en summa på närmare 400 miljoner kronor i böter för att ha vilselett användare med androidtelefoner att Google inte spårar eller samlar platsdata när platsfunktionen i telefonen är avstängd. Detta stämmer inte då Google ändå samlar in platsfunktioner från appar och genom sökningar på internet. 
Amerikansk konvoj misstänks för oljestölder

Syrien och dess ryska allierade har upprepade gånger anklagat USA för oljestölder, vilket tillbakavisats av amerikanska faktagranskare. Men nu har en rysk attackhelikopter filmat vad man uppger är en konvoj på väg från Raqqa mot den irakiska gränsen. Tidigare har liknande konvojer använts av Islamiska staten för att smuggla stulen olja till bland annat Nato-landet Turkiet. Vad en lång konvoj annars skulle ha i uppgift har inte kommenterats från amerikanskt håll, inte heller filmen som sådan.

INRIKES

Slut med kontant betalning av räkningar
Från och med den 1 september kommer det inte längre vara möjligt att betala räkningar med kontanter. Att betala via kassagiro upphör därmed som alternativ, eftersom det inte är lönsamt, säger ägarföretaget Clearon. Några alternativa lösningar har företaget inte presenterat och deras beslut drabbar nu cirka 85 000 människor, framförallt äldre, som vill betala sina räkningar kontant. Enligt nätverket Kontantupproret ställs därmed många människor utanför samhället.
Dubbelbeläggning av fängelseceller

Fängelseanstalterna i Sverige är mer eller mindre fullbelagda, rapporterar Sveriges Television. Nu måste dessutom ytterligare 400 celler dubbelbeläggas, enligt Kriminalvårdens senaste prognos. Kriminalvården anser att detta är ett resultat av den ökade tillförseln av intagna på de strängare straffen och ett resultat av att det satsas extra på de lagförande instanserna i Sverige för tillfället.

Oljeverket i Karlshamn i drift för att säkra elen

Oljeverket i Karlshamn har regelbundet varit i drift den senaste veckan. Nu bränns upp till 70 000 liter olja varje timme. Presschefen på den multinationella energikoncernen Uniper, Torbjörn Larsson säger; ”Om man lägger ner planerbar elproduktion och ersätter den med väderberoende el, är det klart att tillgången påverkas om det inte blåser”.

SD:s reklamkampanj väcker uppseende
Sverigedemokraternas kampanj i Stockholms tunnelbana har väckt enorm uppmärksamhet och reaktioner i sociala medier. Kampanjen består av tunnelbanevagnar som är helt beklädda med SD:s logga samt texten ”Välkommen till segertåget”. Kommunikationschefen Joakim Wallerstein säger att; ”Det är valrörelse nu, så givetvis handlar det i grund och botten om att ta plats. Min uppfattning är att det är mer folk i just SD-tåget, vilket är roligt”.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter