Nyhetssändning 17 oktober

UTRIKES

Nye finansministern i Storbritannien inför nedskärningar istället för skattesänkningar

Storbritanniens nye finansminister, Jeremy Hunt, låter meddela att de ofinansierade skattesänkningar, motsvarande cirka 400 miljarder kronor, som planerats av hans företrädare Kwasi Kwarteng, som sparkades från sin post i fredags, inte kommer att bli verklighet. Jeremy Hunt varnar istället för nedskärningar i de offentliga utgifterna för att inte ytterligare blåsa på den höga inflationen. Han säger att det tyvärr kommer fler svåra beslut men lovade att regeringens prioritet kommer att vara att skydda de mest utsatta hushållen.

Kanye West tänker köpa plattformen Parler

Den världsberömde amerikanske rapparen Kanye West köper den alternativa sociala-medieplattformen Parler, rapporterar tidningen The Independent. Appen har gjort sig känd för att värna om yttrandefriheten och stänger inte ute användare på grund av avvikande och obekväma åsikter. Beslutet om att köpa Parler kommer efter att Kanye West blivit avstängd från båda Instagram och Twitter efter att ha burit en tröja med texten ”White Lives Matter”. Censuren från de sociala mediejättarna som Youtube, Instagram, Facebook och Twitter har gjort att efterfrågan efter en fri plattform ökat lavinartat. Beslutet om köpet har fått många användare att hoppas på att Parler nu kan bli ett bra alternativ till de nämnda plattformarna.

Demonstrationer i Europa mot EU och Nato

I slutet av förra veckan ägde flera stora demonstrationer rum i Europa. Demonstrationerna riktar sig i huvudsak mot överstatlighet, där den starkaste kritiken är mot EU och NATO. I Frankrike, Belgien och Tyskland var demonstrationerna särskilt omfattande, vilket Frihetsnytt rapporterat om. I flera demonstrationer kan man se plakat och budskap med texter som: ”Nato & EU, lämna oss ifred”. Många människor hävdar att dessa stora organisationer har för stor påverkan på deras egna länders politik, ekonomi och leverne och vill nu bli av med dem. På Twitter kan man se att många användare vill att EU ska upplösas därför att man inte anser att projektet underlättar för friheten utan snarare begränsar den. Vidare har även röster höjts mot EU och Nato som man menar ruinerar Europa för att finansiera kriget i Ukraina. 

INRIKES

Ulf Kristersson är ny statsminister

Riksdagen har idag röstat fram Moderaternas partiledare Ulf Kristersson som Sveriges nya statsminister. Det var idag klockan 11:00 som omröstningen hölls ,där Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna med sin 176 mandat röstade JA medan oppositionen med Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet med sina 173 mandat röstade NEJ. Efter omröstningen meddelade den nya statsministern Ulf Kristersson att ministerposterna redan är färdiga och presenteras imorgon, tisdag. Kristersson berättade även att det utlovade elprisstödet kommer som planerat den 1 november.

Tidöavtalet utlovar mycket – på gott och ont

Den nya regeringen presentade även i slutet av förra veckan samarbetsavtalet ”Tidöavtalet” som ska bli vägledande för den nya regeringen i dess arbete. I Tidöavtalet presenterades många förslag på förändringar, bland annat vill den nya regeringen omedelbart utreda om Ringshals 1 och 2 åter går att ta i bruk, man föreslår även hårdare tag mot kriminaliteten, ett strängare rättsväsende och en mer restriktiv migration. En del frågetecken har höjts kring en del av förslagen som skulle innebära ett ökat övervakningssamhälle och mindre integritet och rättssäkerhet för medborgarna. Däribland visitationszoner, hemliga tvångsmedel och en ökad möjlighet för kommuner att sätta upp kameraövervakning.

Svensk cybersäkerhet riktigt dålig på grund av bristande kompetens

I en rapport framtagen av Håkan Buskhe, VD för FAM, konstateras att den svenska cybersäkerheten är dålig och Sverige får underkänt medan Finland och Estland framställs som föredömen. Buskhe anser att svenska företag saknar kompetens och inte tar riskerna med dataintrång på allvar. En anledning sägs vara att många svenska företag tvekar inför att dela med sig av hur man hanterar cybersäkerhet, i rädsla för att avslöja eventuella företagshemligheter som kan leda till förlorade konkurrensfördelar. Frihetsnytt rapporterade i förra veckan om bristerna inom svenska myndigheter däribland dataintrånget mot Naturvårdsverket, där samtliga svenska jägare kan ha läckts ut till främmande makt. Buskhe rekommenderar att svenska företag och även den nya regeringen bör ta cyberhoten på större allvar. För privatpersoner som värdesätter integritet och digital säkerhet är krypterade meddelandetjänster som Signal eller Telegram bra alternativ.

Matpriserna fortsätter uppåt

Matpriserna som är historiskt höga i Sverige ökade rejält under september månad. Prisökningen på livsmedel och alkoholfria drycker uppgick förra månaden till 16,1 procent enligt SCB:s konsumentprisindex. Vidare konstateras också att försäljningen minskat med 7,4 procent efter att man justerat för den stigande inflationen. Svensk Dagligvaruhandels VD, Karin Brynell säger i ett pressmeddelande att, citat: ”Inflationen fortsätter att vara rekordhög och matpriserna fortsätter att stiga. Den underliggande inflationen på råvaror, drivmedel och el är en drivande faktor till de stigande livsmedelspriserna” – slutcitat. Vidare konstaterar Brynell att det blir dyrare att driva butik vilket flera butiksägare har varnat för.Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter